Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 30. marta do 5. aprila

30/03/2020 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 30. marta do 5. aprila
Servisne informacije

Prema kartama prognostičkih modela, nakon relativno toplog posljednjeg martovskog vikenda, većim dijelom naredne sedmice očekuje se hladnije vrijeme, praćeno povećanom naoblakom i povremenim padavinama slabijeg intenziteta, na jugu pretežno sa kišom, u unutrašnjosti zemlje moguće sa snijegom. Preovladavaće sjeverni vjetar.

Od utorka 31.03. izgledna je pojava jutarnjih mrazeva umjerenog intenziteta, pri čemu će se minimalne temperature kretati od -6 do 0 u centralnim područjima zemlje, na sjeveru i jugu do 4 °C. Maksimalne dnevne dostizaće od 0 do 4 °C u unutrašnjosti, na jugu do 8 °C.

Od četvrtka 02.04., opasnost od pojave mraza će se umanjiti, pri tome će jutarnje temperature oscilirati od 0 do 6 °C. Danju će otopliti, preovladavaće sunčanije vrijeme, a maksimalne temperature dostizaće krajem vikenda između 6 i 10 °C u centralnim dijelovima zemlje, u Krajini, Posavini i Hercegovini od 12 do 14 °C.

Pojava mraza mogli bi uzrokovati štete na ranocvjetajućim kulturama, stoga je preporučljivo pratiti prognoze i savjete stručnih službi, kako bi poljoprivrednici pravovremeno reagovali.

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube