Najnovije vijesti

Danas je prvi dan proljeća – Servisne informacije za 20.03.2021.

20/03/2021 | objavio Radio Gradačac
Danas je prvi dan proljeća – Servisne informacije za 20.03.2021.
Servisne informacije

Na sjevernoj Zemljinoj hemisferi danas kalendarski počinje proljeće, a u Bosni i Hercegovini će početi sa niskim temperaturama. Proljeće počinje u 10:37 sati, a u isto vrijeme za stanovnike na južnoj Zemljinoj hemisferi počinje jesen. Na dan početka proljeća će obdanica trajati 12 sati i 10 minuta, a noć 11 časova i 50 minuta. Na dan proljećne ravnodnevice obdanica i noć nisu jednake dužine, jer Zemlja posjeduje atmosferu koja prividno uzdiže sunce iznad horizonta.

Sunce je u Gradačcu izašlo u 5:44, a zalazi u 18:04, obdanica traje 12:20 sati.

Služba hitne pomoći Doma zdravlja – tokom protekla 24 sata na pregled je primljeno i zbrinuto 76 pacijenata.

Vatrogasna jedinica – bez intervencija u protekla 24 sata.

Elektrodistribucija – nema prijavljenih kvarova u napajanju električnom energijom na području Gradačca.

Komunalac – nema prijavljenih prekida ili kvarova u snabdijevanju vodom iz gradskog vodovoda.

Policijska stanica – u protekla 24 sata zabilježena su 3 krivična djela i 2 saobraćajne nezgode, u ulici Husein kapetana Gradaščevića i u Srnicama u kojoj je 1 osoba zadobila lakše tjelesne povrede. 

Radarske kontrole – 06:30 do 08:00 sati M-1.9 Vučkovci, 14:30 do 16:30 sati M-1.8 Ormanica.

Jutarnja temperatura vazduha u Gradačcu je -3 °C  (pri tlu -4 °C), atmosferski pritisak 991 mb, relativna vlažnost vazduha 80 %, puše slab S-I vjetar brzinom 2 m/s. Vrijeme danas prijepodne malo do umjereno oblačno sa sunčanim periodima, a popodne povećanje naoblake sa slabom kišom povremeno. Najviša dnevna temperatura od 5 do 7 °C.

Biometeorološka prognoza – Biometeorološke prilike su lošije u odnosu na protekli dan. Mada će preovladavati stabilnije vrijeme, niske temperature i sjeverno strujanje uzrokovaće pojačan osjet hladnoće. Dodatni problem će predstavljati povremene padavine. Neophodno je posvetiti pažnju prikladnom odijevanju, naročito u jutarnjim i večernjim satima, kada bi hronični bolesnici trebali reducirati boravak na otvorenom. Na jugu zemlje ugodnije, sa kraćim sunčanim intervalima, pri tome prohladno uz neuobičajeno niske temperature za ovaj dio godine.

Radio Gradačac / klix.ba

Comments are closed.

YouTube