Najnovije vijesti

Oprez, zmije izlaze iz zimskog sna

09/04/2018 | objavio Radio Gradačac
Oprez, zmije izlaze iz zimskog sna
GRADAČAC

Iz Hitne službe Doma zdravlja u Gradačcu potvrđeno je da je pružena medicinska pomoć osobi nakon ugriza zmije. Ljekari upozoravaju građane da budu na oprezu prilikom boravka u prirodi, a u gradačačkom domu zdravlja su obezbijeđene dovoljne količine seruma protiv ugriza.

Klinika za zarazne bolesti UKC Tuzla upozorava građane da dolaskom proljeća i toplijeg vremena zmije počinju izlaziti iz zimskog mirovanja, te savjetuju da se prilikom odlaska u prirodu poveća opreznost.

Tokom prošle godine na Kliniku za zarazne bolesti zbog ujeda zmija javilo se 12 pacijenata, od kojih je četvero bilo iz Tuzle, ističe prof. dr. Sead Ahmetagić, načelnik Klinike za zarazne bolesti UKC Tuzla.

Stručnjaci ove klinike upozoravaju da građani prilikom izlaska u prirodu prilagode svoju odjeću i da nose dublju obuću i duge hlače.

Također ističu da je u slučaju ugriza zmije potrebno ukloniti odjeću s mjesta ugriza zbog otoka tkiva, te ranu ne isisavati, nego omogućiti slobodno oticanje krvi i pacijenta što prije dovesti do prve zdravstvene ustanove.

Radio Gradačac / UKC Tuzla

 

Comments are closed.