Najnovije vijesti

Sa polica biblioteke: Andrej Nikolaidis – Mađarska rečenica

26/01/2018 | objavio Radio Gradačac
Sa polica biblioteke: Andrej Nikolaidis – Mađarska rečenica
KULTURA

Još jedan vikend je pred nama. Vrijeme je za novo štivo sa polica gradačačke biblioteke “Alija Isaković”. Mirsa Šarić vam preporučuje roman Mađarska rečenica, autora Andreja Nikolaidisa. Knjiga je objavljena krajem 2016. godine u izdanju sarajevskog Buybooka i cetinjskog Otvorenog foruma.

 

 

Novinar i publicista, Andrej Nikolaidis dobitnik je nagrade “Meša Selimović” za najbolji objavljeni roman u 2016. godini, a dodjeljena mu je u septembru prošle godine na književnim susretima “Cum grano salis” u Tuzli. Nikolaidisov roman Mađarska rečenica proglašen je za najbolji u konkurenciji za govorno područje Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

 

Djelo je to od jedne jedine rečenice duge devedesetak stranica. Reflektira jedno od najaktuelnijih pitanja današnjice – izbjeglištvo. Sigurno jedno od najtraumatičnijih iskustava, ma gdje se ono dešavalo.

Putovanje vozom, od jedne do druge željezničke stanice, narativni je okvir u kojem se odvija unutarnje putovanje lika od jednog do drugog sjećanja, emocije, ideje. Pojedini dijelovi romana klize ujednačeno poput vožnje vozom. Zadana forma od jedne rečenice i sama stvara utisak da ste dio kompozicije iz koje se ne možete izvući prije kraja.

Mađarska rečenica, protegnuta baš kao i izbjegličke priče, uistinu je nastala u jednoj rečenici. 

Treba čitati, poručuje nam Andrej Nikolaidis. 

 

O autoru

Andrej Nikolaidis je rođen 1974. u Sarajevu. Napisao je romane Mimesis, Sin, Dolazak, Odlaganje. Parezija, ogled Homo Sucker: Poetika Apokalipse i još nekoliko knjiga. Dobitnik je nagrade Evropske unije za književnost 2011. Njegovi romani objavljeni su na četrnaest evropskih jezika, između ostalih engleski, njemački, italijanski i turski.

 

Radio Gradačac / Foto: Buybook

Comments are closed.