Najnovije vijesti

Sa polica Biblioteke: Orhan Pamuk – Zovem se crvena

02/03/2018 | objavio Radio Gradačac
Sa polica Biblioteke: Orhan Pamuk – Zovem se crvena
KULTURA

S vremena na vrijeme, vođena instinktom, posegnem za autorom koji ima svoje mjesto na policama Biblioteke već neko vrijeme. Dešava se, a to znaju oni koji čitaju i istražuju, da su mnogi pisci ili ako hoćete njihova djela, bolji, aktuelniji interesantniji kad „odleže“ neko vrijeme. Možda zato što se čitalac mijenja, možda zato što se određeni trenutak mijenja, ili su to okolnosti i zadani parametri. Međutim, dobro književno djelo je uvijek dobro, samo su u pitanju nijanse, kaže Mirsa Šarić preporučujući knjigu sa polica Biblioteke “Alija Isaković” u Gradačcu.

Zato Zovem se crvena. Orhan Pamuk. 

 

Veza između prošlog i sadašnjeg vremena sadržana je i u boji. Crveno je boja osvete i smrti, ali, ponajviše, boja strasti i nadahnuća. A možda je, po Pamuku, ime univerzuma – Crveno! Odavno taj svijet Zapada i Istoka, novog i starog, nije tako sažeto, a sveobuhvatno opisan kao u ovom romanu.

Ova čudesna priča spletena je oko tajnovitih ubistava i ljubavi, preispitivnja religije i filozofije, suočavanja Istoka i Zapada, te,  oko umjetnosti minijature u trenucima njezina uzmaka i nestajanja. Pričaju je sami likovi, pa zato  svako novo poglavlje omogućuje uvid u događaje iz drugačijeg ugla.

Roman Nobelovca Orhana Pamuka o ubistvima i intrigama među dvorskim crtačima 16.vijeka – Zovem se crvena samo u Turskoj je prodana u preko 100 000 primjeraka i prevedena na preko 20 svjetskih jezika.

Radio Gradačac / Foto Ilustracija (njuskalo.hr)

Comments are closed.