Najnovije vijesti

Vlada TK: Preporuka za posebne mjere zaštite radnika

10/07/2017 | objavio Radio Gradačac
Vlada TK: Preporuka za posebne mjere zaštite radnika
Tuzlanski kanton

Vlada TK danas je na redovnoj sjednici prihvatila preporuku Federalnog ministarstva rada i socijalne politike poslodavcima za posebne mjere zaštite radnika uslijed visokih temperatura, te zadužila resorno kantonalno ministarstvo da Preporuku dostavi udruženjima poslodavaca na području TK, Privrednoj komori i Kantonalnom odboru Saveza samostalnih sindikata BiH.

Kako se navodi, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u skladu sa Zakonom o zaštiti na radu, preporučuje poslodavcima da, uslijed vremenskih neprilika izazvanih visokim temperaturama na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, provedu posebne mjere zaštite kojima će spriječiti nastupanje štetnih posljedica po zdravlje radnika.

Daje se preporuka poslodavcima da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom u periodu od 12 – 16,00, te nastavka istih poslije 16,00. Ukoliko je proces rada kod poslodavca organizovan na takav način da je nemoguće primjeniti navedenu mjeru, ovo ministarstvo daje preporuku poslodavcima da radnicima koji obavljaju poslove na otvorenom, početak radnog vremena pomjere na 6,00.

Također, preporučuje se poslodavcima da za vrijeme trajanja navedenih vremenskih neprilika omoguće korištenje godišnjeg odmora radnicima sa dijagnosticiranim hroničnim oboljenjima, kao i korištenje odsustva u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

Daje se preporuka da ustanove koje s radom počinju u 9,00 ili kasnije, prilagode početak radnog vremena. Pored toga, poslodavci bi trebali omogućiti adekvatnije odijevanje radnika u ustanovama, preduzećima, kao i organima vlasti, te drugim pravnim osobama, prilagođeno visokim temperaturama.

Radio Gradačac/Foto: Odjel za informisanje Vlade TK

Comments are closed.