Najnovije vijesti

Danas je prvi dan zime – Servisne informacije za 21.12.2020.

21/12/2020 | objavio Radio Gradačac
Danas je prvi dan zime – Servisne informacije za 21.12.2020.
Servisne informacije

Sunce je u Gradačcu izašlo u 7:15, a zalazi u 16:13, obdanica traje 8:58 sati.

Danas je službeno prvi dan zime, kada je dan najkraći, a noć najduža. Tačan početak ovog godišnjeg doba mijenja se svake godine, a danas je to u 10:59 sati. Ove godine će zima trajati do 20. marta 2021. godine. Ovaj datum poznat je i kao zimski solsticij ili zimska kratkodnevnica. Zima počinje kada Sunce u svom prividnom godišnjem kretanju nebom stigne do najniže tačke na svom putu. U stvarnosti, Zemlja kruži oko Sunca i zato kažemo da je ovo kretanje Sunca prividno.

Služba hitne pomoći Doma zdravlja – tokom protekla 24 sata na pregled je primljeno i zbrinuto 60 pacijenata, 1 osoba je upućena na daljnje liječenje u UKC Tuzla.

Vatrogasna jedinica – bez intervencija o protekla 24 sata.

Elektrodistribucija – nema prijavljenih kvarova u napajanju električnom energijom na području Gradačca.

Komunalac – dio korisnika gradskog vodovoda jutros je bez vode zbog kvara u Svircu koji je lociran je u blizini ulice Sviračka. Ekipe Komunalca su na licu mjesta i očekuje se da kvar bude saniran tokom prijepodneva. Do tada bez vode su korisnici u Svircu, Škorićima i ulici Hazna.

Policijska stanica – u protekla 24 sata dogodile su se dvije saobraćajne nezgode, u Vučkovcima na putu Gradačac-Ormanica i  Međiđi Donjoj. Jedna osoba je zadobila tjelesne povrede.

Radarske kontrole – 06:30 do 07:45 sati M-1.9 Lukavac Donji, 14:30 do 16:30 sati M-1.9 Vučkovci.

Jutarnja temperatura vazduha u Gradačcu je 3 °C, atmosferski pritisak 1000 mb, relativna vlažnost vazduha 99%, puše slab S vjetar brzinom 1 m/s. Vrijeme danas oblačno i maglovito, povremeno sa slabom kišom. Najviša dnevna temperatura 3 do 5 °C.

Biometeorološka prognoza – Slično kao u dane vikenda, uz hladno i mjestimično maglovito jutro u unutrašnjosti, te povremene sunčane intervale danju. Dodatni problem predstavljat će i jače onečišćenje zraka, naročito u gradskim sredinama, izraženije u noćnim satima. Neophodno je adekvatno se odjenuti, te reducirati aktivnosti. U Hercegovini, na jugozapadu zemlje i planinama ugodnije, sa više sunčanih intervala i uz ljepšu opštu sliku.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube