Najnovije vijesti

U Gradačcu do 15 sati glasalo 13582 birača

06/10/2024 | objavio Radio Gradačac
U Gradačcu do 15 sati glasalo 13582 birača
IZBORI 2024

Danas se u Bosni i Hercegovini održavaju lokalni izbori, a sva biračka mjesta otvorena su u 7 sati, osim u općinama gdje su izbori odgođeni zbog posljedica poplava. Za Lokalne izbore 2024. koji se održavaju danas za glasanje u izbornoj jedinici 025A – Gradačac određeno je 56 biračkih mjesta, od kojih je 55 za redovno glasanje i jedno biračko mjesto u prostorijama OŠ „Ivan Goran Kovačić“ za glasanje u odsustvu i NNN.

U Centralnom biračkom spisku registrovano je 36.338 birača sa pravom glasa u izbornoj jedinici 025A-Gradačac. Do 15 sati na birališta u Gradačcu je izašlo 13582 ili 37,44 posto od ukupnog broja registrovanih birača za izbornu jedinicu Gradačac. Za glasanje u odsustvu prijavljeno je 136 birača a pet mobilnih timova do 19 sati bi trebalo obići i omogućiti pravo glasa za 149 osoba.

Sva biračka mjesta na području grada Gradačca su otvorena na vrijeme i građani od jutarnjih sati izlaze na birališta. Na pojedinim mjestima registrovano je veći broj birača ali to ne utiče na proces glasanja. Do sada nismo imali žalbi zbog kršenja izbornog procesa. Dva mobilna tima, od pet koliko je na terenu, su završila posao i preuzeli smo izborni materijal. Uskoro očekujemo dolazak i preostala tri mobilna tima. Pozivam birače da izađu na izbore i iskoriste svoje biračko pravo, rekao je Isam Sendić, predsjednik Gradske izborne komisije (GIK) Gradačac.

U odnosu na raniji izborni cilklus biračka mjesta Svirac 1 i Svirac 2 su u poslovnom prostru Bakaluk u ulici Sviračka. Stanovnici Mionice koji su ranije glasali u Alibašićima a njihove ulice gravitiraju Kamberima ove godine izlaze na biralište Mionica-Kamberi u osnovnoj školi „Hamdija Kreševljaković“.

Tri su kandidata za gradonačelnika Gradačca dok za pozicije u Gradskom vijeću kandidate ima 13 političkih subjekata, na posebnoj listi su dva kandidata iz reda nacionalnih manjina.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube