Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 14. do 20.10.2024. godine

14/10/2024 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 14. do 20.10.2024. godine
FBiH/BiH

Prema sinoptičkim kartama, ove sedmice u Bosni i Hercegovini preovladavaće stabilne i sunčane vremenske prilike, sa temperaturama koje će biti iznad uobičajenih za ovaj dio godine. Uz nešto izraženiju naoblaku, prolazne padavine, lokalnog karaktera i slabijeg intenziteta, u dijelu sjeverne i sjeverozapadne Bosne izgledne su u četvrtak 17.10. i subotu 19.10., u Hercegovini i centralnoj Bosni pretežno bez ili sa malo kiše.

Početkom sedmice minimalne temperature kretaće se u rasponu od 6 do 10 °C u unutrašnjosti zemlje, na jugu do 12, postepeno će biti toplije i u dane vikenda minimalne jutarnje vrijednosti biće od 10 do 12 u većem dijelu Bosne, u Posavini i Hercegovini između 14 i 16 °C. Maksimalne temperature zraka također će dostizati neuobičajeno visoke vrijednosti, do sredine sedmice između 16 i 20 °C širom zemlje, potom uz dodatni porast i na izmaku vikenda danju sa maksimalnim vrijednostima između 18 i 20 u unutrašnjosti, na sjeveru i jugu od 21 do 23 °C.

Sa porastom temperatura i prosušivanjem zemljišta, u većem dijelu ove sedmice preovladavaće povoljniji uslovi za radove u polju, a moguća kratkotrajna pogoršanja i umjerene padavine ne bi trebali uzrokovati veće probleme poljoprivrednicima, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine (FHMZ BiH).

Radio Gradačac / FHMZ BiH

Comments are closed.

YouTube