Najnovije vijesti

Obilježena 29. godišnjica ubistva četvero gradačačkih srednjoškolaca

22/12/2023 | objavio Radio Gradačac
Obilježena 29. godišnjica ubistva četvero gradačačkih srednjoškolaca
Boračka udruženja

U sjećanje na 23. decembar 1994. godine i pogibiju četvero gradačačkih srednjoškolaca u agresorskom granatiranju danas je održana prigodna ceremonija na spomen obilježju ubijenoj djeci Gradačca u periodu od 1992.-’95. godine. Učenici MSŠ “Hasan Kikić” i Gimnazije „Mustafa Novalić“ izveli su prigodan program. Na području Gradačca 35 nevinih djevojčica i dječaka stradalo je u skoro četiri ratne godine agresije. Najmlađa od njih, Zlata Mehić imala je tek 6 mjeseci.

Prije 29 godina na meti neprijateljske teške artiljerije našli su se i školski objekti. Utihnula je gradačačka mladost, ubijena su četiri učenika: Senada i Senad Okanović, učenici drugog razreda MSŠ „Hasan Kikić“, te Miralem Kadić i Benjamin Bajramović učenici prvog razreda Gimnazije „Mustafa Novalić“. Samo dva dana prije ovog tragičnog događaja stradala su još dva srednjoškolca. Poginuo je Damir Pezerović, a ranjen Almin Baltić, učenici Mješovite srednje škole.

Djeci Gradačca koja nisu stigla da odrastu poklonile su se zvanične delegacije i odale dužnu poštu. Simbol njihove nevinosti su i bijele ruže koje su položili učenici gradačačkih škola.

__________

__________

Radio Gadačac

Comments are closed.

YouTube