Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 24. do 30.06.2024. godine

25/06/2024 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 24. do 30.06.2024. godine
FBiH/BiH

Prema trenutnim prognostičkim kartama, ove sedmice nas očekuje blago osvježenje. Od ponedjeljka do četvrtka postoji mogućnost za ljetne pljuskove i povećanu naoblaku, pretežno u centralnim i sjeverozapadnim dijelovima zemlje. Krajem sedmice očekujemo stabilno vrijeme širom Bosne i Hercegovine.

Temperature zraka će bilježiti blagi pad u odnosu na proteklu sedmicu. Minimalne temperature zraka varirat će između 13 i 18°C u Bosni, u Hercegovini između 16 i 21 °C. U najtoplijem dijelu dana možemo očekivati između 29 i 34°C, u Hercegovini moguće je par stepeni iznad ove vrijednosti.

Od aktuelnih radova, žetva ozimog ječma se završava i prinosi su zadovoljavajući u glavnom proizvodnom području, a počinje i žetva pšenice. Većim dijelom sedmice preovladavat će povoljne prilike za radove na otvorenom. Obzirom na prognozirane visoke temperature širom zemlje, savjetujemo opreznost zbog visokih vrijednosti UV indeksa i po mogućnosti reduciranje aktivnosti u najtoplijem dijelu dana, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine (FHMZ BiH).

Radio Gradačac / FHMZ BiH

Comments are closed.

YouTube