Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 5.-11.8.2024. godine

05/08/2024 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 5.-11.8.2024. godine
FBiH/BiH

Nakon kratkog predaha od vrućina koji je uslijedio u petak i subotu kada je mjestimično registrovana kiša sa pljuskovima, u sedmici pred nama ponovo će biti suho i sunčanije, iako ne posve stabilno, a od sredine sedmice i vruće sa temperaturama do 39-og podioka. U Hercegovini će preovladavati suho i sunčano, i dalje uz tople noći i vruće dane.

Temperature zraka će se kretati u okvirima klimatološke normale za august mjesec, minimalne vrijednosti od 15°C do 20°C, u Hercegovini do 25°C, a maksimalne dnevne od 31°C do 36°C, u južnim i sjevernim područjima do 39°C.

Suša se nastavlja i u predstojećem periodu, i situacija se neće značajnije promijeniti ni nakon registrovanih padavina koje su nedovoljne da podmire nedostatak vode u dubljim slojevima. Preporuka je provoditi mjere navodnjavanja gdje god je to moguće naročito na kulturama sa kratkim korjenovim sistemom. Dugotrajna suša i visoke temperature preko 35°C negativno su uticale na jare ratarske kulture prije svega kukuruz i suncokret što će se sigurno odraziti na prinos, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološko zavoda BiH (FHMZ BiH).

Radio Gradačac / FHMZ BiH

Comments are closed.

YouTube