Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 19. do 25.08.2024. godine

19/08/2024 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 19. do 25.08.2024. godine
FBiH/BiH

Iza nas je još jedan toplotni val koji je donio izrazito visoke temperature i poneki temperaturni rekord. No osim vrućina, sredinom protekle sedmice bilo je i lokalne nestabilnosti koja je na području istočne Bosne donijela nevrijeme sa gradom.

Prema prognozama, od nedelje (18.08.) očekujemo osjetniju promjenu vremena. Naoblačenje praćeno pljuskovima koje će zahvatiti cijelu zemlju tokom ponedjeljka i utorka (19.-20.08.) donijet će osvježenje, ali i češću kišu i pojavu izraženijih grmljavinskih pljuskova. Intenzivnije padavine izgledne su na jugu Hercegovine i u Krajini. Od srijede će se vrijeme postepeno smiriti pa će do kraja sedmice biti većinom sunčano ali ipak nestablno pri čemu će uz sunčana razdoblja gotovo svakodnevno biti moguća pojava pljuskova.

Predah od vrućina uslijedit će u ponedeljak sa padom temperature zraka, ali i vjetrom sjevernog i sjeveroistočnog smjera što će biti izraženije u unutrašnjosti zemlje. Jutarnja temperatura zraka imat će vrijednosti od 16°C do 22°C, na jugu do 26°C, a najviša dnevna od 21°C do 27°C, na jugu i sjeveroistoku zemlje do 30 °C.

Padavine će malo popraviti vodni bilans i ohladiti zagrijano tlo što će dobro doći svim ratarskim, voćarskim i vinogradarskim kulturama iako nece moci nadoknaditi deficit nastao tokom ljetnih mjeseci. Berba aktuelnog voća mogla bi početi ranije jer su visoke temperature znatno ubrzale procese zrenja, saopćeno je iz Federalnoh hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine (FHMZ BiH).

Radio Gradačac / FHMZ BiH

Comments are closed.

YouTube