Najnovije vijesti

MFS-EMMAUS kroz projekat “Jedan obrok dnevno” obilježio Svjetski dan humanosti i humanitarizma

19/08/2024 | objavio Radio Gradačac
MFS-EMMAUS kroz projekat “Jedan obrok dnevno” obilježio Svjetski dan humanosti i humanitarizma
GRADAČAC

Povodom Svjetskog dana humanitarizma – 19. avgusta MFS-EMMAUS danas je organizovao grupnu aktivnost podjele obroka korisnicima projekta “Jedan obrok dnevno” uz učešće predstavnika sa javne i političke scene.

Cilj ove aktivnosti u kojoj će učestvovati i zvaničnici iz Gradačca je podići svijest o važnosti pomoći i podrške najugroženijim kategorijama društva, te potaknuti zajednicu da se uključi u humanitarne aktivnosti. U ulozi zaposlenika koji dostavljaju obrok na kućni prag uključili su se volonterski gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić, Sadmir ef. Biberkić i Mirel Bijedić, predstavnik NVO.

– Sa zadovoljstvom sam se pridružio akciji humanista, aktivista i volontera iz Međunarodnog foruma solidarnosti – Emmaus. Ovom prilikom želim da se zahvalim svima onima koji su dali doprinos da i ove godine ovu izuzetno humanu akciju provodimo i na prostoru grada Gradačca. Nažalost, postoje osobe koje žive same koje su u stanju socijalne potrebe i kojima dolazak ovih aktivista i volontera na kućni prag, taj jedan obrok dnevno, nekad i lijepa riječ jako mnogo znače. Vjerujem da ćemo u narednom periodu ovu akciju širiti i da kroz budžet Grada Gradačac, ovu i sve aktivnosti ove vrste, podržimo u maksimalnom iznosu. I vjerujem da dobro djelo će, sasvim sigurno, biti dobrim i vraćeno, rekao je gradonačelnik Dervišagić.

Podsjetimo, početkom ove godine Grad Gradačac u saradnji sa Centrom za socijalni rad Gradačac i humanitarnom organizacijom Udruženje „Međunarodni forum solidarnosti – Emmaus“ (MFS-EMMAUS) realizuje projekat “Jedan obrok dnevno” za što je iz budžeta izdvojeno 10.000 KM.

Projekat “Jedan obrok dnevno” MFS-EMMAUS implementira od 2017. godine i u njega je, po preporuci nadležnih Centara za socijalni rad, uključeno preko 1000 korisnika sa područja Doboj Istoka, Doboja, Gračanice, Lukavca, Tuzle, Srebrenice, Bratunca, Zvornika, Velike Kladuše, Gradačca i Srebrenika.

Projekat je namijenjen osobama treće životne dobi u stanju potrebe, bolesnim, iznemoglim osobama koje uglavnom žive same u udaljenim ruralnim područjima, te samostalno ne mogu sebi obezbijediti obrok ili doći do javne kuhinje. Tim iz MFS-EMMAUS-a svakodnevno ovim ljudima dolazi na vrata sa toplim obrokom.

MFS-EMMAUS ima u planu u narednom periodu proširiti područja distribucije obroka, kako bi obuhvatili što veći broj građana kojima je ova vrsta pomoći neophodna.

Pozovi 17011 i doniraj jedan obrok! Još uvijek je aktivan humanitarni broj 17011 za sve operatere u Bosni i Hercegovini gdje samim pozivom možete donirati 2 KM u svrhu kupovine namirnica i same pripreme obroka. Dobro se boljim vraća, poručuju iz MFS-EMMAUS.

Radio Gradačac / MFS-EMMAUS / Grad Gradačac

Comments are closed.

YouTube