Najnovije vijesti

Vlada FBiH bužetskim sredstvima podržala rekonstrukciju gradskih ulica u Gradačcu

21/08/2024 | objavio Radio Gradačac
Vlada FBiH bužetskim sredstvima podržala rekonstrukciju gradskih ulica u Gradačcu
FBiH/BiH

Vlada Federacije BiH je na 39. sjednici održanoj u Mostaru 01.08.2024. godine, na prijedlog Federalnog ministarstva finansija, donijela je Odluku o raspodjeli sredstava kapitalnih transfera drugim nivoima vlasti i fondovima – kantoni i općine, utvrđenih Budžetom FBiH za 2024. ovom ministarstvu, u iznosu od 50.000.000 KM.

Ovom odlukom, na osnovu propisanih kriterija i na prijedlog Komisije za dodjelu sredstava općinama i gradovima iz Budžeta FBiH, iznos od 49.995.471 KM raspodjeljuje se na 68 općina i gradova u FBiH, a za ukupno 161 projekt namijenjen rješavanju pitanja komunalne i putne infrastrukture, zatim izgradnje objekata obrazovnog i sportskog karaktera, kao i kulturnog značaja, te ostalih objekata od značaja za jedinice lokalne samouprave.

Odlukom je precizirano da će Vlada Federacije BiH sa načelnicima i gradonačelnicima općina i gradova zaključiti pojedinačne ugovore o dodjeli i korištenju sredstava, kojima će se regulirati međusobna prava i obaveze. Federalni ministar finansija ovlašten je da uime Vlade FBiH potpiše ugovore o dodjeli, uslovima i načinu korištenja sredstava. Za realizaciju ove odluke zaduženo je Federalno ministarstvo finansija.

Jučer je  je potpisan Ugovor o dodjeli i korištenju sredstava iz budžeta Vlade FBiH kojim se Gradu Gradačac odobrava milion KM za rekonstrukciju gradskih ulica Hasana Durmiševića, 7. bataljona, Ibrahima Kapetanovića i 1. maja. Iz budžeta Grada Gradačac osiguran je iznos od oko 700 000 KM za iste namjene te je raspisana javna nabavka za rekonstrukciju ovih ulica u ukupnom iznosu od oko milion i 700 hiljada KM.

Kako je saopćeno iz gradske uprave, u toku je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i na preostalim gradskim ulicama.

Radio Gradačac / Vlada FBiH / Grad Gradačac

Comments are closed.

YouTube