Najnovije vijesti

Nabavljeno specijalno vozilo sa hidrauličnom vatrogasnom platformom

03/10/2024 | objavio Radio Gradačac
Nabavljeno specijalno vozilo sa hidrauličnom vatrogasnom platformom
Civilna zaštita

Profesionalna vatrogasna jednica (PVJ) Gradačac danas je obogatila vozni park sa specijalnim vozilom za spašavanje i gašenje na visinama. Oprmljeno je topom za gašenje i brzim mlazom u korpi. Na ovaj način gradačački vatrogasci bi trebali brže i efikasnije djelovati na terenu. Cijena je 187.200 maraka sa uračunatim PDV-om.

Uskoro će se izvršiti nadogradnja rezervoara za vodu i pumpe kako bi se još više poboljšala efikasnost u gašenju požara. Vozilo ima automatske komande u korpi i na platformi pa će u narednih nekoliko dana uslijediti obuka uposlenih za rukovanje na hidrauličnoj vatrogasnoj platformi kako bi imali potrebne certifikate.

Danas smo izvrišili primopredaju specijalnog vatrogasnog vozila sa platformom. Treba istaći da je grad Gradačac jedini na Tuzlanskom kantonu koji se opremio sa jednim ovakvim vozilom. Nadamo se da će imati što manje prilika da ga koristi. Platforma može da se diže 27 metara u visinu. Nakon primporedaje predstavnici firme Magirus će izvršiti obuke za pripadnike Profesaionalne vatrogasne jedinice Gradačac, jer se radi o specijalnom vozilu i potrebna je posebna tehnika i način rukovanja, rekla je Dijana Ćorić iz firme Fire-trade Srebrenik koja je isporučila vatrogasno vozilo.

Profesionalna vatrogasna jedinica grada Gradačac je do 1. oktobra ove godine izvršila 192 vatrogasnih intervencija. Neke od njih zahtijevale su višednevni angažman kompletne jedinice, pa i pomoć vatrogasnih jedinica iz susjednih općina. Nabavka specijalnog vozila za spašavanje i gašenje na visinama nastavak je daljeg ulaganja u opremanje vatrogasaca, kako profesionalne jedinice, tako i dopunskih vatrogasnih snaga.

Uz postojeći vozni park PVJ Gradačac raspolaže sa kamionom namijenjenim pravovremenom odgovoru posebno u višim predjelima i vozilom za intervencije na nepristupačnim terenima. Ove godine nabavljena je i prateća oprema za tehničke intervencije, agregat, termo-kamera, interventna odjela, izolacioni aparati za disanje, plutajuće pumpe.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube