Najnovije vijesti

Obilježen Dan Zlatnih ljiljana Gradačca

22/10/2024 | objavio Radio Gradačac
Obilježen Dan Zlatnih ljiljana Gradačca
Boračka udruženja

U povodu Dana „Zlatnih ljiljana Gradačca“, koji se obilježava 22. oktobra na dan bitke za oklopni voz i Dan grada Gradačac, članovi Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja (UDNRP) grada Gradačac posjetili su porodice poginulih dobitnika. Zvanične delegacije položile su svijeće i odale dužnu poštu na spomen obilježju poginulim dobitnicima priznanja “Zlatni ljiljan” i “Zlatne policijske značke” u Gradačcu. U gradskoj upravi upriličen je prijem za dobitnike najvećih ratnih priznanja i članove porodica poginulih dobitnika.

Povodom Dana Zlatnih ljiljana Gradačca odigran je malonogometni turnir učenika osnovnih i srednjih škola, te organizovano druženje mališana iz obdaništa Kolibri, dječijih igraonica i učenika nižih razreda osnovnih škola. U glavnoj gradskoj ulici djeca su crtala svome gradu i ljiljanima. Djeca i građani su se mogli počastiti na palačinkijadi pod nazivom “Zlatni palačinak”.

Sead Osmanović, predsjednik Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja grada Gradačac ističe da na ovaj način, kroz igru i zabavu, žele najmlađim sugrađanima ugraditi ljubav prema domovini Bosni i Hercegovini. Za učenike viših razreda i srednjoškolce organizuju se prezentacije i historijski časovi.

Sinoć je u povodu Dana Zlatnih ljiljana održano dokumentarno veče pod nazivom „Čudo otpora“. Učenicima gradačačkih srednjih škola je u gradskom kinu o značaju borbe za slobodu Bosne i Hercegovine govorio Avdo Huseinović publicita, novinar, autor i režiser dokumentarnih filmova koji temetiziraju herojsku borbu Armije Republike BiH.

Ekskluzivno za Radio Gradačac potvrđeno je da će na inicijativu UDNRP grada Gradačac Avdo Huseinović raditi dokumentarni film o herojskoj odbrani Gradačca. Projekat trebao bi biti realizovan do kraja 2026. kada se očekuje da će premijerno biti prikazan u Gradačcu.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube