Najnovije vijesti

Mladencima ne smeta ni 40 °C

04/08/2017 | objavio Radio Gradačac
Mladencima ne smeta ni 40 °C
GRADAČAC

Gradačac danas “gori” na 40 °C. Uzme li se u obzir da je ovo zvanično mjerenje temperature u tačno propisanim uslovima, sigurni smo da je u pojedinim dijelovima Gradačca, na asfaltnim i betonskim površinama, temperatura vazduha daleko iznad 40 °C.

Naime, u meteorologiji se termometar za mjerenje temperature vazduha postavlja na 2 m iznad travnate površine bez direktne izloženosti suncu. To su temperature koje se zvanično objavljuju, pa često možemo čuti komentare građana kako nisu uvjereni u tačnost tih podataka. Građani su dijelom u pravu, a u pravu su i meteorolozi, jer danas je naš dežurni meteorolog Cicko Kirlić izmjerio 40 °C na mjernoj stanici u Gradačcu, pod gore opisanim uslovima, ali je temperatura sigurno veća u gradskom području, na ulicama i pločnicima, među stambenim objektima, posebno mjestima direktno izloženim suncu. Na asfaltu se vjerovatno i jaje može ispeći.

Danas smo, fotografišući gradačačku ljepoticu kulu Zmaja od Bosne na 40 °C, naišli na buduće mladence koje ni velika vrućina nije mogla omesti u njihovoj namjeri da uplove u sretnu bračnu luku.

Nek je sa srećom! Od nas imate pjesmu za sretno vjenčanje sa željom da vam zajednički život bude pun ljubavi i razumijevanja.

Kao što smo već napisali, u Gradačcu danas popodne mjerimo 40 °C, atmosferski pritisak je 988 mb, relativna vlažnost vazduha 25%, puše slab južni vjetar 2 m/s. Sutra nas i dalje očekuje stabilno, sunčano i vruće vrijeme. Najviša dnevna temperatura između 35 i 40 °C.

Kratkotrajno osvježenje, ali bez značajnijih padavina, u Gradačac nam stiže tek u ponedjeljak (7. avgusta), kada će veći dio dana biti oblačno sa mogućnošću kratkotrajnih lokalnih pljuskova u popodnevnim satima. Najviša dnevna temperatura znatno niža u odnosu na sedmicu koja je iza nas i kretat će se od 25 do 28 °C. Nakon toga ponovo stabilizacija vremena i porast temperature koja bi sredinom sedmice opet mogla dostizati 40 °C.

Valja nam i ovo izdurat – Strpljen spašen.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube