Najnovije vijesti

44. Sajam šljive: U Krušiku održano tradicionalno naučno stručno predavanje

24/08/2017 | objavio Radio Gradačac
44. Sajam šljive: U Krušiku održano tradicionalno naučno stručno predavanje
Manifestacije

Na naučno stručnom predavanju održanom u Skugriću Donjem u Destileriji Krušik govorilo se o temama vezanim za voćarstvo i prehrambenu industriju.

Između ostalog, poručeno je da sve članice EU moraju integralno proizvoditi, a s obzirom na to da je BiH na vratima Evrope, potrebno je što prije započeti integralnu proizvodnju. To znači da se u voćarstvu prednost treba davati ekološki prihvatljivim mjerama s manje toksikoloških činilaca.

„Bitno je zaštiti biljke, spriječiti razvoj štetnih materija, riješiti probleme s insektima, primjenjivati organska i mineralna đubriva i druge agrotehničke, biološke i mehaničke mjere zaštite. Ukratko, treba forsirati mjere bez pesticida“, istakao je Mirko  Jokić, diplomirani inžinjer iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske.

Mile Gluvačević, inžinjer poljoprivrede govorio je o tome kako je neophodno osigurati visokokvalitetnu šljivu na najvećem mogućem nivou.

„Imperativ proizvođača s ovih prostora je da podignu kvalitet šljive i da povećaju izvoz u EU, ali su sve više prisutne negativne stvari koje ne idu tome u prilog. Neke od grešaka proizvođača su nepravilno đubrenje, slaba zaštita i održavanje zemljišta, nedostak mehanizacije i sistema za navodnjavanje, a najviše grešaka dešava se tokom berbe“, rekao je Gluvačević.

Na stručnom savjetovanju u Krušiku koje se održava u okviru 44. Sajma poljoprivrede i prehrambene industrije u Gradačcu učestvovao je i profesor Predrag Vukosavljević sa Poljoprivrednog fakulteta Zemun, koji je govorio o savremenim trendovima u proizvodnji želiranih proizvoda, s naglaskom na džem.

„Džem koji se stavlja u promet treba ispunjavati određene zahtjeve, a to je da se dijelovi voća moraju jasno raspoznavati, mora postojati minimalno 6 posto suhe materije voća, te da ima prepoznatljiv ukus i miris“, kazao je Vukosavljević.

On je istakao specifičnost ovog kraja gdje se uz džemove i marmelade pravi i pekmez. „Pekmez je specifičan za ove teritorije. Voće se kuha i ima do 20 posto šećera, a takvo nešto ne postoji u EU“, rekao je Vukosavljević.

Radio Gradačac/Informativna služba GS-a

Comments are closed.

YouTube