Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 16. do 22.05.2022. godine

16/05/2022 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 16. do 22.05.2022. godine
FBiH/BiH

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, u ponedjeljak 16.05. mogući su poslijepodnevni lokalni pljuskovi, u utorak 17.05. preovladavaće nestabilne vremenske prilike većim dijelom dana, u gotovo cijeloj zemlji. Veće količine padavina izgledne su na jugu, jugozapadu i u centralnim područjima, najmanje kiše očekuje se u dijelu Posavine, Semberiji i na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine. Potom će do kraja sedmice biti stabilno i sunčanije vrijeme, bez padavina.

Temperaturni režim biće u skladu sa kalendarom. Minimalne jutarnje vrijednosti kretaće se od 12 do 16, na jugu do 19 °C, maksimalne dnevne većinom između 22 i 25, na sjeveru i u Hercegovini od 26 do 30, u dane narednog vikenda još toplije, osobito u Posavini i dolini Neretve, sa temperaturama iznad 30 °C. Blago svježenje prognozira se u srijedu 18.05., nakon prolaznog pogoršanja, a na izmaku sedmice izgledna je promjena vremenskih prilika uz povećanu naoblaku i padavine.

Lokalni pljuskovi će povremeno ometati i kratkotrajno prekidati provođenje radova na otvorenom. Toplije vrijeme uz mjestimične padavine, pogodovaće razvoju biljnih bolesti i štetočina, stoga je poželjno pratiti izvještaje prognostičkih službi, te reagovati u slučaju potrebe zaštite kultura, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube