Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 19. do 25.02.2024. godine

19/02/2024 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 19. do 25.02.2024. godine
FBiH/BiH

Početkom sedmice u Bosni i Hercegovini izgledno je prolazno, kratkotrajno pogoršanje vremenskih prilika, praćeno umjerenom količinom padavina, kojih će biti nešto više u Krajini i jugozapadnoj Bosni. Od utorka 20.02.2024. godine, sa poslijepodnevnim satima, slijedi par stabilnijih dana, uz smjene oblačnih i vedrih perioda.

Potom, od četvrtka, izraženije u noći na petak, ponovo promjena vremena, praćena povećanom naoblakom i jačim padavinama. U petak će ovo pogoršanje zahvatiti jug i jugozapad zemlje, postepeno će se intenzivirati i za vikend se proširiti na cijelu Bosnu i Hercegovinu. Pri tome će biti slabije izraženo na sjeveru i sjeveroistoku, u Posavini i Semberiji. U nižim područjima očekuje se kiša, na planinama centralne i istočne Bosne mogući su susnježica i snijeg.

Temperature zraka i dalje će tokom narednih 7 dana zadržati natprosječne vrijednosti za ovaj dio godine. Minimalne jutarnje biće pretežno između 0 i 4 u većem dijelu Bosne, na sjeveru i jugu zemlje od 5 do 7 °C. Sredinom sedmice, nakon razvedravanja, u unutrašnjosti je moguća pojava slabijeg do umjerenog mraza, izraženije pri tlu. Prvih par dana, maksimalne dnevne vrijednosti kretaće se od 7 do 12 °C širom zemlje, potom sredinom sedmice sa sunčanijim periodima, maksimalne temperature od 9 do 13 u unutrašnjosti, na sjeveru i krajnjem jugu od 14 do 16 °C. Za vikend, uz umjereno zahlađenje.

U prvom dijelu sedmice preovladavaće povoljne prilike za radove na otvorenom. Prognozirane padavine popraviće sadržaj vode u tlu, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine (FHMZ BiH).

Radio Gradačac / FHMZ BiH

Comments are closed.

YouTube