Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 22. do 28.01.2024. godine

22/01/2024 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 22. do 28.01.2024. godine
FBiH/BiH

Prema sinoptičkim kartama, ove sedmice u Bosni i Hercegovini su izgledne stabilne vremenske prilike, sa malo padavina. U utorak 23. januara moguće je kratkotrajno prolazno pogoršanje sa zapada, slabijeg intenziteta, na planinama se očekuje snijeg, u nizinama kiša. Također, u četvrtak 25. januara, postoji nešto veća vjerovatnoća za promjenu, ne suviše jake padavine, izraženije u dijelu centralne Bosne i na sjeveru Hercegovine.

Temperaturni režim postepeno će se izmijeniti. Na samom početku jutra će biti izuzetno hladna sa pojavom jakog mraza. Minimalne temperature kretaće se između -10 i -5 °C, na visoravnima i planinama moguće su i niže vrijednosti od pomenutih. Na jugu do 2 °C.

Potom će temperature zraka postepeno i svakodnevno rasti, od četvrtka 25. januara, u većem dijelu zemlje minimalne vrijednosti između -4 i 0, u dolini Neretve i na sjeveru Bosne, do 4 °C. Sa zatopljenjem i maksimalne temperature će blago rasti iz dana u dan, pa će od sredine sedmice ove vrijednosti širom zemlje biti između 6 i 10, na jugu do 12 °C.

Mada će visina snijega konstantno opadati, povoljna okolnost je da će se popraviti vodni bilans, a temperaturne prilike će u narednom periodu omogućiti nesmetan nastavak prezimljavanja poljoprivrednih kultura, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine (FHMZ BiH).

Radio Gradačac / FHMZ BiH

Comments are closed.

YouTube