Najnovije vijesti

ALI, ŠTA ĆE TI TO?!

18/11/2017 | objavio Radio Gradačac
ALI, ŠTA ĆE TI TO?!
Kolumna

Za Radio Gradačac piše Amra Deliomerović

Koliko ste puta sebi nešto htjeli priuštiti, bio to komad odjeće, obično cvijeće ili, pak, auto? I koliko ste puta čuli od djevojke/momka, mame, tate, prijatelja, nekih x osoba rečenicu:”Šta će ti to?! Džaba bacaš pare, bolje da si ovo ili ono…Ne treba ti!” Eto ti baš znaš šta moja duša, unutrašnjost želi i šta njoj treba ili ne treba. Mani me!

Milion puta sam čula ovu rečenicu, posebno od moje mame. To mi je bilo okej dok su me roditelji finansirali 100%. To više nije tako. I nisu u pitanju samo finansije. U pitanju je bio i moj pas. Gdje su mi od prijatelja, pa do ne znam ti ni ja koga govorili kako mi Maša, moj pas, ne treba.
Mama, rodila si me i volim te. Znam da mi želiš najbolje, ali ti me ne poznaješ najbolje, koliko god ti bila ubijeđena da je suprotno. To je u redu. Prijatelji, poznanici, a vi me samo poznajete onoliko koliko sam vam ja to dopustila. I to je, također, okej. Ja sebe poznajem najbolje. Vi sebe poznajete najbolje. Dok sam bila student, nakon svakog položenog ispita sam se počastila nečim: predstavom, cipelama,… Danas nakon uspješnog radnog dana se zahvalim sebi i počastim se filmom ili, pak, dam sebi tri sata potpunog mira i spavanja. Nakon što vidim napredak, koji je vezan za rad na meni, kupim sebi cvijeće ili knjigu. Ne čekajte da Vam drugi daju “ordenje” za neke stvari. Dajte ga sami sebi i zahvalite se sami sebi. Dakle, kupite ili uradite to što Vam intuicija kaže da je okej, što Vam srce želi. Obično su to sitnice. Ali ako imate Vaš novac i želite kupiti VAMA auto, kupite ga. Grneralno budite zahvalni na svemu što Vam se desilo ili se nije desilo, a htjeli ste. Zakon privlačnosti radi itekako.

Kada momka ostavi djevojka ili momak djevojku, strašno se pati, preispituje. Okej je. Okej je da malo boli. Satkani smo od emocija, ali Univerzum/Bog/, ma kako god Vi to zvali uvijek ima bolji plan i pustite ju/ga da ode, jer samo na taj način može ući nešto bolje u Vaš život.

Apropo nagrađivanja, nakon vrlo uspješnog duhovnog treninga ušla sam u cvjećaru i rekla gospođi da želim buket mog omiljenog cvijeća. Pitala me kako da ga zapakuje, koje ukrase da goristi. Rekla sam:”Ne, ne, ništa ne treba, samo ga stavite u najobičniji papir da mu se ništa ne desi dok ne dođem do stana.” Gledala me u fazonu:”Kako ćeš ba ovako nekom pokloniti cvijeće.” Nasmijala sam se i rekla joj da ne brine, odmah ide u vazu, kupujem ga sebi. “Kupujete sebi cvijeće?”, pitala je sva u čudu. 🙂 “Pa da…Volim cvijeće.” Opet joj nije bilo jasno pa mi reče:”Imate ovo super u saksiji, ne morate ga presađivati, možda Vam je ono bolje od buketa…”. “Ne. Ja želim baš taj buket. Ja baš želim da ga stavim u vazu.” Platila sam. Uzela svoj buket i ženu ostavila u čudu. 🙂 Kako ljudi žive po nekim ustaljenim okvirima, koji su im nametnuti. Budite slobodni. Ko šiša ono što je društvo nametnulo, samo nemojte nikoga da povrijedite pri tome. 🙂
#ti_sa_tobom_ne_ti_sa_svijetom ❤

Radio Gradačac / Amra Deliomerović / Foto: ilustracija

Comments are closed.

YouTube