Najnovije vijesti

CiK BiH raspisao lokalne izbore za 6. oktobar

08/05/2024 | objavio Radio Gradačac
CiK BiH raspisao lokalne izbore za 6. oktobar
IZBORI 2024

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine donijela je na današnjoj sjednici Odluku o raspisivanju i održavanju Lokalnih izbora 2024. godine, koji bi trebali biti održani 6. oktobra.

Izbori se raspisuju za 58 općinskih vijeća u Federaciji BiH, 53 skupštine opštine u Republici Srpskoj, 111 načelnika općina u BiH, 21 gradsko vijeće u Federaciji BiH, 10 skupština gradova u Republici Srpskoj, 32 gradonačelnika u BiH i Skupštinu Brčko Distrikta.

CIK BiH je usvojio i Uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za Lokalne izbore 2024. godine.

Usvojena je i Odluka o zaključivanju Centralnog biračkog spiska na dan 7. maj u ponoć. Prema stanju na taj dan, ukupan broj birača koji je upisan u Centralni birački spisak je 3.406.088.  

Članovi CIK-a BiH su donijeli i Zaključak o utvrđivanju tehničkog prečišćenog teksta Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Kako je rečeno, visoki predstavnik u BiH je u martu ove godine donio Odluku kojom je donio Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koje su bile prilično obimne i zahtjevne.

Da bi se lakše snalazili u čitanju i tumačenju odredbi Izbornog zakona, bilo je nužno da se te odredbe inkorporiraju u već postojeći tekst Izbornog zakona, naveo je CIK.

Predsjednica CIK-a BiH Irena Hadžiabdić je kazala da će ovo sigurno pomoći, napomenuvši da je Izborni zakon BiH do sada pretrpio 25 izmjena i dopuna i tri tehničke ispravke.

“Jako je teško u masi tih izmjena i dopuna od 2001. godine služiti se Izbornim zakonom, u situaciji kada nikada nismo dobili zvanični prečišćen tekst koji bi bio usvojen u Parlamentarnoj skupštini”, kazala je Hadžiabdić.

Radio Gradačac / BHRT / Fena

Comments are closed.

YouTube