Najnovije vijesti

Danas je Svjetski dan bolesnika i Međunarodni dan epilepsije

11/02/2019 | objavio Radio Gradačac
Danas je Svjetski dan bolesnika i Međunarodni dan epilepsije
VIJESTI

 

U većini zemalja širom svijeta, 11. februar se obilježava kao Svjetski dan bolesnika. Cilj obilježavanja ovog datuma je podizanja svijesti šire javnosti o potrebama bolesnika i težnja za stvaranjem bolje zdravstvene i društvene zaštite za svakog oboljelog.

U JZU Dom zdravlja Gradačac je izvršena nabavka sanitetskog vozila za potrebe prevoza dijaliznih pacijenata. Vrijednost ovog vozila je 45.300 KM, gdje je Općina Gradačac sufinansirala 30.000 KM, a ostatak sredstava je obezbijedio Dom zdravlja Gradačac iz vlastitih sredstava na čelu sa direktoricom dr. Almom Šakić, objavljeno je danas na Facebook stranici Doma Zdravlja Gradačac.

Kako saznajemo u Crvenom križu Gradačac danas neće biti obilježavanje Svjetskog dana bolesnika jer nije u kalendaru tradicionalnih datuma Crvenog križa. Ali će zaposlenici i volonteri Crvenog križa grada Tuzla u povodu obilježavanja ovog dana, posjetiti pacijente Klinike za plućne bolesti bolnice u Slavinovićima i Klinike za psihijatriju  u Solini.

Dan bolesnika ne bi trebao biti samo dan bolesnika, starih i nemoćnih osoba i bolesne djece i dan kada ih posjećujemo, već dan na koji bi svi, bar nakratko, podigli u sebi svijest o potrebi brige za bolesnima i dan koji pokreće ljude u izgradnji bolje, sigurnije i humanije zajednice, ističu iz tuzlanskog Crvenog križa a prenosi RTV7.

Danas se obilježava i Međunarodni dan epilepsije

Svake godine, drugog ponedjeljka u februaru, obilježava se Međunarodni dan epilepsije (International Epilepsy Day). Cilj je ukazati na probleme s kojima se osobe s epilepsijom, članovi njihovih porodica i ostale osobe koje o njima brinu svakodnevno susreću.

Epilepsija je najčešća hronična neurološka bolest i pogađa oko jedan odsto stanovništva, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od epilepsije u svijetu boluje oko 50 miliona ljudi.

Iako se epilepsija danas uspješno liječi, oboljeli se i dalje suočavaju s diskriminacijom i stigmom zbog čega često skrivaju svoju bolest, iako ona kod većine oboljelih ne umanjuje njihove psihofizičke mogućnosti ni intelektualne kapacitete.

 

Radio Gradačac / Dom zdravlja Gradačac / RTV7

Comments are closed.

YouTube