Najnovije vijesti

Danas obilježavanje 31. godišnjice oslobodilačkih borbenih dejstava “Zapad 92”

07/12/2023 | objavio Radio Gradačac
Danas obilježavanje 31. godišnjice oslobodilačkih borbenih dejstava “Zapad 92”
Boračka udruženja

U organizaciji Saveza boračkih organizacija i Grada Gradačacdanas će se održati tradicionalna manifestacija u povodu obilježavanja 31. godišnjice oslobodilačkih borbenih dejstava “ZAPAD 92“.

Tim povodom, zvanične delegacije će od 11 sati u gradskom parku položiti cvijeće na Centralno spomen obilježje šehidima-poginulim borcima i civilnim žrtvama u odbrambeno-oslobodilačkom ratu od 1992. do 1995. godine.

Centralno obilježavanje 31. godišnjice oslobodilačke akcije „Zapad 92“ bit će u MZ Vida II u naselju Njiverica.

U 12 sati delegacije i mještani će položiti cvijeće na Spomen obilježje u MZ Vida II.

Prigodan program u znak sjećanja na oslobodilačku akciju “ZAPAD 92” i herojsku borbu branilaca Gradačca i Bosne i Hercegovine počet će u 13:00 sati pored spomen-obilježja u Njiverici. 

Od 7. do 12 decembra 1992. godine, branioci Gradačca su u združenoj odbrambeno-oslobodilačkoj akciji vratili preko 20 kvadratnih kilometara privremeno zaposjednute teritorije u selima Jasenica, Rajska, Krečane Donje, Novalići, Vida 1 i zaseoku Njiverica.

Slika može predstavljati karta i tekst

O ovoj oslobodilačkoj akciji u Gradačačkim novinama iz decembra 1994. godine je između ostalog napisano:

„Naša artiljerija, veza, PZO, interventne jedinice su funkcionisale na najbolji mogući način. Rajska, Jasenica, Donje Krečane, i dio Novalića su vraćeni na opšte oduševljenje boraca i stanovništva naše opštine.

…Svi objekti u navedenim selima su doživjeli ogromna oštećenja džamija u Rajskoj je minirana. Slika ovog dijela naše opštine je početkom decembra 1992. godine bila zaista žalosna i teško shvatljiva. Žvot se ipak vratio na te prostore zahvaljujući isključivo hrabrosti naših boraca.“

(Dvije godine akcije „Zapad“, MERX Gradačačke novine, Godina I broj 12, str. 2.)

Radio Gradačac

 

Comments are closed.

YouTube