Najnovije vijesti

Dani meda 2017: Asmir Duraković dobitnik Zlatne plakete za bagremov med

12/12/2017 | objavio Radio Gradačac
Dani meda 2017: Asmir Duraković dobitnik Zlatne plakete za bagremov med
FBiH/BiH

Ove godine su održani četvrti „Dani meda“ u Federaciji Bosne i Hercegovine u organizaciji  Fedralnog zavoda za poljoprivredu Sarajevo i Fedralnog agromediteranskog zavoda Mostar u saradnji sa USAID/Sweden FARMA II projektom. 

Svečana cermonija na kojoj su uručena priznanja za najbolji med u Federaciji BiH održana je u petak 8. decembra u prostorijama Federalnog agromediteranskog zavoda u Mostaru a prisustvovalo je više od stotinu pčelara iz svih dijelova Federacije BiH.

Osamnaest pčelara je dobilo priznanja

Ove godine prijavljena su 142 uzorka meda na polensku, fizičko-hemijsku i senzorsku (organoleptičku) analizu koja je obavljena u laboratorijama ova dva federalna zavoda. Priznanja za najbolji med u Federaciji BiH su dodijeljene u osam kategorija, a nakon obavljene sve tri analize osamnaest pčelara je nagrađeno plaketama.

Zlatne plakete dobili su Asim Kevrić i Džemila Kevrić iz Jablanice, Enes Bahtić iz Sanskog Mosta, Safet Salković iz Tuzle, Asmir Duraković iz Gradačca, Anton i Tomislav Boras iz Ljubuškog, Dalibor Primorac iz Gruda, Muamer Lisica iz Sarajeva i Davud Hrvačić iz Donjeg Vakufa.

Drago mi je što sam dobio ovo priznanje što je još jedan od dokaza da sam dobro savladao tehnologiju pčelarenja i da proizvodim kvalitetan med. U svom obraćanju na Danima meda u Mostaru, kao član komisije za organoleptičko ocjenjivanje meda, naglasio sam da mnogi pčelari pogrešno deklarišu vrstu meda. Pošto su na ovome ocjenjivanju rađene peludne analize meda, fizičko-hemijske i organoleptičke dati su pokazatelji da li je med pravilno svrstan u grupu vrste meda. Ove godine popravljena je kvaliteta dostave uzoraka, ali ostaje problem deklarisanja meda., ističe Asmir Duraković.

Federacija BiH nema registar pčelara

Nažalost Federacija Bosne i Hercegovine nema uređene pravne i zakonske regulative o pčelarstvu i pčelarenju, kao ni jedinstven registar pčelara i broja košnica. U susjednoj Hrvatskoj to je uređeno, pa je prisutnima o iskustvima u ostrvarivanju poticaja od države govorio Stanko Čuljak, predstavnik Hrvatskog pčelarskog saveza. Ceremoniji dodjele priznanja prisustvovao je Husnija Kudić, savjetnik u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Ove godine potpisan je Memorandum o razumijevanju između Saveza pčelara FBiH, Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar i Federalnog zavoda za poljoprivredu Sarajevo. Iz USAID-a su poručili da i u budućnosti namjeravaju podržati ovaj sektor zbog, kako je navedeno, promocije naprednih tehnika proizvodnje.

 

Stručan rad daje rezultat

Asmir Duraković iz Gradačca je dugogodišnji i priznati pčelar sa iskustvom koji na potpuno prirodan, profesionalan i stručan način proizvodi značajne količine domaćeg meda. Smatra se jednim od najstručnijih pčelara u regiji, čest je gost predavač i član stručnih komisija za ocjenu kvaliteta meda. Na „Danima meda 2017“ u Mostaru dobio je zlatnu plaketu u kategoriji bagremov med.

 

 

Radio Gradačac/ Foto arhiv: Asmir Duraković

Comments are closed.

YouTube