Najnovije vijesti

Delegacija Grada Gradačca boravila u posjeti partnerskom gradu Dürenu

27/09/2022 | objavio Radio Gradačac
Delegacija Grada Gradačca boravila u posjeti partnerskom gradu Dürenu
VIJESTI

Na poziv gradonačelnika partnerskog grada Dürena, gospodina Ullricha, delegacija grada Gradačac, predvođena gradonačelnikom  Edisom Dervišagićem posjetila je partnerski grad Düren (Njemačka).

Razlog ove posjete je održavanje Stadtfesta Düren (Sajam partnerskih gradova grada Dürena), kao i obilježavanje 1275. godišnjice grada Dürena.

Riječ je o prvom Stadtfestu koji se održava nakon korona krize, a isti je ove godine održan u periodu od 16.09.-18.09.2022.god.

Cilj sudjelovanja  na «Stadtfestu Düren»  je promocija privrednih, turističkih i kulturno-historijskih potencijala grada Gradačca.

Pored našeg grada, na Stadtfestu su predstavljeni i drugi  gradovi koji su uspostavili partnerske – bratske odnose sa gradom Dürenom i to: grad Stryj – Ukrajina, Jinhua – Kina, Altmünster -Austrija , Karadeniz Ereĝli – Turska, te Valenciennes i Cormeilles – Francuska.

Prilikom posjete, održani su konsultativni sastanci sa novim gradonačelnikom Dürena, gospodinom Ullrich-om, kao i prethodnim gradonačelnikom, počasnim građaninom Gradačca, gospodnom Larue-om.

S tim vezi, dogovorena je posjeta delegacije Dürena Gradačcu u narednom periodu.

U svojstvu člana delegacije, manifestaciji je prisustvovao i gospodin Ferhat Mustafić, nekadašnji gradonačelnik Gradačca.

„Naši gradovi su gradovi partneri već 20 godina, a za  ovo partnerstvo najviše su zaslužni gospodin Larue i gospodin Mustafić.

To je i razlog zašto je naše Gradsko vijeće  Gradačac proglasilo gospodina Laruea počasnim građaninom grada Gradačca.

Na taj način su naši građani iskazali zahvalnost za podršku Dürena Gradačcu u teškim vremenima.

Nažalost, naš zajednički partnerski grad Striy i Ukrajina suočavaju se s teškim ratnim događajima. U nadi da će se rat završiti što je prije moguće, ovim putem izkazujem podršku narodu Ukrajine.“,   istakao je između ostalog gradonačelnik Dervišagić.

Gradonačelnik Dervišagić se takođe zahvalio građanimaDürena na svim vrijednim donacijama prethodnih godina, kao što su vozila hitne pomoći, kao i vozila za vatrogasne jedinice.

Gradonačelnik Ullrich je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost  na odzivu delegacije našeg grada, o kojem je od svojih saradnika čuo samo lijepe riječi i pozitivna iskustva.

Istaknuto je da je neophodno unaprijediti i dalje razvijati ovo  partnerstvo, koje živi već dvije decenije, te koje je kao i partnerstva sa drugim gradovima za vrijeme korona krize održano i sačuvano kroz komunikaciju i kontakte,  koji sada ponovo mogu biti intenzivirani.

Gradonačelnik Ullrich je kazao da se raduje posjeti našem gradu i našoj zemlji, koju do sada nije imao priliku posjetiti.

Gospodin Larue, počasni građanin i veliki prijatelj Gradačca, takođe je istakao da se raduje ponovnoj  posjeti našem gradu.

Gradonačelnik Dervišagić je podržao aktivnosti grada Dürena usmjerene na pomoć partnerskom gradu Striy, te istakao da se nada da će i grad Gradačac naći način  da, u skladu sa svojim mogućnostima sudjeluje u akcijama pomoći ovom našem partneskom gradu.

Razgovaralo se i o postojećoj  energetskoj i ekonomskoj krizi i inflaciji, te činjenici da je u narednom periodu prioritet  za sve iznalaženje mogućnosti i  načina za prevalilaženje i ublažavanje posljedica iste.

Članovi delegacije su imali priliku da razgovaraju sa predstavnicima gradske uprave Düren o pozitivnim praksama rada uprave, naročito kada je riječ o projektima energetske efikasnosti, razvoja moderne/održive/organske poljoprivede u uslovima klimatskih promjena, kao i razvojnim trendovima održivog prostornog planiranja u funkciji zaštite okoliša i unapređenja kvaliteta života građana.

Istaknuto je da grad Düren provodi brojne projekte, podržane sa državnog nivoa, a koji se odnose na energetsku efikasnost, zaštitu životne sredine i unapređenje poljoprivredne proizvodnje (subvencioniranje nabavke električnih vozila, led rasvjeta, povećanje broja zelenih površina i biciklističkih staza,  korištenje solarnih panela i dr.).

Pored navedenog, uspostavljeni su i kontakti sa predstavnicima dijaspore naše zemlje u ovom gradu, te su iskazane namjere za uspostavljanje saradnje u narednom periodu.

Radio Gradačac / Grad Gradačac

Comments are closed.

YouTube