Najnovije vijesti

Deminiran prilaz spomeniku „Ljiljan“ na Banderi

13/12/2017 | objavio Radio Gradačac
Deminiran prilaz spomeniku „Ljiljan“ na Banderi
Civilna zaštita

Danas je izvršena primopredaja deminiranog terena na lokalitetu MZ Jasjenica površine 8.494,50 metara kvadratnih. Deminiranje na terenu Zeljina Donja – Ploče (zadatak  ID: 10850) metodom tehničkog izviđanja su vršili demineri Oružanih snaga BiH. Pronađeno je jedno neeksplodirano ubojno sredstvo (trenutna tromblonska mina) koje je uništeno na licu mjesta.

Radi se o projektu koji se nalazi u neposrednoj blizini spomenika „Ljiljan“, i koji je uvršten u deminiranje mimo redovnog godišnjeg plana Oružanih snaga BiH na osnovu zahtjeva Općine Gradačac. Kada je započeo projakat izgradnje spomenika na Banderi lokalno stanovništvo je signaliziralo da bi u blizini tog lokaliteta moglo biti minsko-eksplozivnih sredstava. Nakon izviđanja od strane BHMAC-a došli smo do podataka da je rizična površina  oko 8.500 m2. Pošto se radi o vanrednom projektu općinski načelnik Edis Dervišagić je uputio molbu Oružanim snagama BiH da očiste teren, jer prijeti opasnost za dječije ekskurzije i posjetioce. Ovom prilikom još jednom se zahvaljujemo OS BiH što su uvrstili i vanrednim naporima realizovali ovaj projekat, istakao je za Radio Gradačac šef Službe CZ Gradačac, Isam Sendić.

Kako ističu demineri, zadatak je bio zahtjevan a dodatni problem je predstavljala bujna vegetacija. Radiovi na deminiranju su trajali 13 radnih dana, u periodu od  21.11. do 13.12.2017. godine, zbog loših vremenskih uslova. Posebno su istakli dobru saradnju sa mještanima Jasenice koji su svakodnevno bili na raspolaganju deminerima.


Realizacijom ovog projekta završena je deminerska sezona na području općine Gradačac za 2017 godinu. Ove godine otvorena su četiri radilišta (tri redovna i jedno vanredno) na kojima su deminiranje vršili pripadnici OS BiH. Završena su tri deminerska zadatka u Ledenicama Donjim, Tokama i Jasenici i deminirano je ukupno 168.618,50 m2, dok je radilište na deminiranju terena od kasetne municije (II dio) u Tokama konzervirano i radovi bi trebali biti nastavljeni u proljeće naredne godine. Prema procjenama BH MAC-a ostalo je da se očisti oko dva posto minsko sumnjivih povrina na području općine Gradačac.


Na ovom lokalitetu je u ratnom i poratnom periodu registrovano nekoliko minskih incidenata. Završetkom radova put prema spomeniku „Ljiljan“ na Banderi je bezbijedan za posjetioce i brojne ekskurzije.

Primopredaji deminiranog terena su prisustvovali predstavnici BHMAC-a Regionalni ured Tuzla Armin Kadić, Oružanih snaga BiH Mehmed Suljić i šef Službe CZ Gradačac Isam Sendić.

Radio Gradačac

 

Comments are closed.

YouTube