Najnovije vijesti

Donesen Prostorni plan općine Gradačac za period do 2028. godine

28/02/2017 | objavio Radio Gradačac
Donesen Prostorni plan općine Gradačac za period do 2028. godine
Gradsko vijeće

Općinsko Vijeće Gradačac danas je prihvatilo Prostorni plan, najvažniji razvojni planski dokument općine, čime je prevaziđen problem izdavanja građevinskih dozvola i omogućen dalji postupak dobijanja BFC certifikata.

Radi se o jednom od najznačajnijih strateških dokumenata općine. Njegova izrada trajala je osam godina, uz održavanje dvije javne rasprave tokom 2012. godine. Upravo na to ukazali su pojedini vijećnici iz RDS-a, SDA i SBB-a, želeći primjedbama djelovati na dokument koji je već dobio saglasnost kantonalnog Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice. Predstavnici IPSA Instituta, nosioca izrade plana, preporučili su da danas iznesene primjedbe budu upućene tokom izmjena Prostornog plana TK.

Nakon izmjena Statuta općine Gradačac na prethodnoj sjednici, vijećnici su danas tajnim glasanjem izabrali Marijana Šimića iz HDZ-a BiH za drugog zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća.

Općinski Načelnik Edis Dervišagić predstavio je osnove programa i politike za tekući mandatni period navodeći da su unaprjeđenje javne uprave, rješavanje infrastrukturnih pitanja i lokalni ekonomski razvoj strateški pravci budućeg djelovanja. Vijećnici su dvotrećinskom većinom podržali plan koji, između ostalog, najavljuje uspostavu trezorskog poslovanja, implementaciju Projekta vodosnadbijevanja, dalje unaprjeđenje uslova u industrijskoj zoni 2 i stvaranje Poslovne zone na lokalitetu starog SŠC, izradu Lokalnog ekološkog akcionog plana, podršku projektima izgradnje škole u Vučkovcima i uspostavljanje Profesionalne vatrogasne jedinice.

Vijećnici su većinom glasova prihvatili programe rada JU-a, JZU-a i JP-a za 2017. godinu, sa izuzetkom programa JP Komunalac dd koji bi trebao biti razmatran na sljedećem zasijedanju.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube