Najnovije vijesti

FOTO: Obilježena 26. godišnjica bitke za oklopni voz

22/10/2018 | objavio Radio Gradačac
FOTO: Obilježena 26. godišnjica bitke za oklopni voz
GRADAČAC

U povodu obilježavanja 22. oktobra – Dana općine Gradačac danas je obilježana 26. godišnjica bitke za oklopni voz. Upravo na današnji dan desila se prekretnica u odbrani Gradačca i Bosne i Hercegovine kada je spriječen prodor neprijatelja i odbranjen grad “Zmaja od Bosne”. 

Kako bi evocirali uspomene i upoznavali mlađe naraštaje sa najblistavijim događajima iz odbrambeno-oslobodilačkog rata današnji program je počeo u gradskom parku na centralnom spomen-obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama.

O značaju ove ove ali i drugih bitaka za odbranu Gradačca i Bosne i Hercegovine govorili su  Munever Berširović, predsjednik JOB „Unija veterana“ općine gradačac, Jakub Suljkanović, premijer Tuzlanskog kantona i općinski načelnik Edis Dervišagić.

Na poprištu bitke za okopni voz historijski čas je održao Omer Kujraković koji je bio direktni učesnik ovih ratnih dešavanja.

Kako je danas poručeno, tog 22. oktobra prije 26 godina ispisana je svijetla historija gradačakog otpora agresoru. Bitka za oklopni voz jasno oslikava svu hrabrost i odlučnost boraca 107. Viteške motorizovane brigade i drugih jedinica da se brani i odbrani Gradačac i domovina Bosna i Hercegovina.

Tim povodom zvanične delegacije i prisutni građani odali su počast šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata. Cvijeće je položeno na centralnom spomen-obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine, Spomenik sa spomen kosturnicom palim borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora 1941-1945. godine, na Šehidskom mezarju u Mahmut Mahali, spomen-obilježju „Zlatnim ljiljanima“, u MZ Požarike i križ u Ledenicama Donjim, gdje je vjerski obred obvavio včl. Marko Hrskanović, župnik crkve sv. Marka Evanđeliste u Gradačacu.

Danas se obilježava i Dan zlatnih ljiljana općine Gradačac. Tim povodom općinski načelnik Edis Dervišagić upriličio je prijem za članove Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja općine Gradačac. Delegacija ovog udruženja položila je cvijeće na grob ratnog komandanta 107. viteške mtbr. Ivana Mijačevića i spomenik poginulim policajcima u ratu od 1992-1995. godine.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube