Najnovije vijesti

Gimnazijalci obilježili 50 godina mature

04/07/2017 | objavio Radio Gradačac
Gimnazijalci obilježili 50 godina mature
GRADAČAC

Nakon 50 godina u Gradačcu su se okupili maturanti 13. generacije Gimnazije „Hasan Kikić“.

Srdačan susret nakon 30 godina, jer je proslava mature bila organizovana 1987. godine, i evociranje uspomena na školske dane obilježilo je druženje u kompleksu Starog grada i bijele kule Husein-bega Gradaščevića „Zmaja od Bosne“. Upravo na tom prostoru gimnazijalci su najčešće provodili školske dane.

Na našem primjeru pokazalo se da broj 13 ne mora biti nesretan. Ima nas dosta živih, jedan dio naše generacije će danas proslaviti 50 godina mature. U našoj generaciji bio je 71 učenik u tri razreda (a, b i c) a razrednici su bili Jovan Stefanović, Petar Radić i pokojni Ivan Cvitkušić. Nas iz Gradačca je bilo 30-tak posto a ostali učenici su dolazili iz općina i sela koja gravitiraju Gradačcu. Nažalost, 17 učenika je umrlo i u sjećanje na njih položeno je toliko ruža na Gradini. Cvijeće je položeno i na bistu Hasana Kikića u gradskom parku, književnika po kojem je Gimnazija nosila ime, a Džefer Džaferović je pročitao pjesmu o 13. generaciji gradačačkih gimnazijalaca, rekao je Muhamed Avdić, član Organizacionog odbora obilježavanja godišnice mature.

Proslavi 50 godina mature prisustvovali su direktor Radomir Živanović, nastavnici Jovan Stefanović i Marijan Piljić. Od učenika na prozivci su se pojavili: Mehmed Čolić, Dragan Ninković, Džafer Dažferović, Muhamed Avdić, Safet Kikić, Mehridžana Avdić, Hafeza Subašić, Mara Dujaković, Mara Stolić, Osman Rušidović, Stojan Lukić, Osman Skenderović, Srećko Stevanović, Anto Tomić, Husein Brkić i Mersed Trakić.

U restoranu na Gradini održano je zajedničko druženje i proslava 50 godina mature.

Član Organizacionog odbora obilježavanja godišnice mature, Mersed Trakić je susret generacije ovjekovječio fotografskim aparatom. U znak sjećanja na ovaj značajan jubilej urađen je prigodan cd sa fotogarfijama i video klipovima koji je podijeljen prisutnima na zajedničkom druženju.

Dogovoreno ja da se već naredne godine ponovo sastanu na istom mjestu i tako svake godine nastave okupljanje ove generacije gradačačkih gimnazijalaca.

Radio Gradačac/ Foto: Mersed Trakić

Comments are closed.

YouTube