Najnovije vijesti

Istraživanje starih nišana na mezarju Kapetanovića u Gradačcu

22/02/2019 | objavio Radio Gradačac
Istraživanje starih nišana na mezarju Kapetanovića u Gradačcu
Kulturna baština

Stručni tim Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona je proveo terensko istraživanje starog mezarja „Kapetanovića“ (Sendića, Pašino mezarje) u Gradačcu. Istraživanje je provedeno 19. februara 2019. godine.

Tom prilikom su istraženi i dokumentovani karakteristični primjerci starih muslimanskih nadgrobnika (nišana) koji se nalaze na ovom mezarju. Na osnovu do sada obrađenih natpisa sa nišana, ovo mezarje datira s kraja 18. stoljeća i još uvijek je aktivno.

Radi se o nišanima s turbanom, turbanom u gužvama, fesom, turban-fesom, na istima se nalaze natpisi na arebici, arapskom i bosanskom jeziku, motivi sablje, torbice, diska, trokuta i slično. Po svojim dimenzijama i ukrasima izdvaja se mezar, čiji je uzglavni nišan s turbanom visine 193 cm, nožni 188 cm, dok je razmak između njih veći od 3 m. Na istom su uklesani motivi noža i sablje.

Terenskim radom na mezarju Kapetanovića u Gradačcu i zvanično je pokrenut novi projekat Zavoda, a to je istraživanje i dokumentovanje starih nišana sjeveroistočne Bosne (Tuzlanskog kantona), saopćeno je iz Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona.

O ovom projektu su u utorak 19. februara za Radio Gradačac govorili direktor Zavoda Kemal Nurkić i Rusmir Djedović, stručni saradnik za prirodno i etnološko naslijeđe.

Radio Gradačac / Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK

Comments are closed.

YouTube