Najnovije vijesti

Javno obraćanje bivših logoraša i žrtava rata

12/10/2016 | objavio Radio Gradačac
Javno obraćanje bivših logoraša i žrtava rata
GRADAČAC

                              


Danas je u amfiteatru Mješovite srednje škole „Hasan Kikić“ u Gradačcu održan javni govor žrtava rata, bivših logoraša i osoba oboljelih od PTSP-a. Javni govor održan je pod nazivom „Moja priča: PRO Budućnost“  a cilj razgovora bio je da se sukobi koji su trajali u periodu od 1992-1995. godine prikažu iz drugog ugla i perspektive direktnih učesnika rata.

Prisutnima su se obratili Siniša Savić, nacionalni koordinatror USAID projekat PRO Budućnost te učesnici rata Mara Milanković iz Dervente, Zdenko Šupuković iz Žepča i Zijad Čusto iz Brčkog. Oni su prisutnima prenijeli vlastita iskustva proživljena tokom rata.

Siniša Savić rekao je da bi mir trebao biti idealitet društva, te cilj ovoga skupa nije da se nađe krivac za ratna dešavanja, nego da sukob i rat ne vode ničemu dobrom.

– Kroz ove priče željeli bi da preispitate svoje stavove, te da gradimo sebe u jednom novom smjeru, rekao je Savić.

Tokom razgovora žrtve rata iznosile su vlastita iskustva, svoje nekadašnje poglede na rat kao i današnja gledišta. Teme su bile jako bolne i emotivno potresne što se moglo primjetiti na tužnim  licima mnogobrojnih učenika. Događaji su autentični, a trebali bi poslužiti kao inspiracija narednim generacijama da razumiju važnost pomirenja, suživota i tolerancije.

O tome je govorila i Mara Milanković, jedna je od žrtava rata, koja je svoje iskustvo podijelila sa prisutnima.

– Bolujem od PTSP-a od  1997 godine i 80% sam ratni vojni invalid. Odgojena sam da ne mrzim ljude drugih nacionalnosti. Početkom rata sam se iz Sarajeva morala vratiti u Derventu, jer je situacija za mene postala nesnosna. Tada sam priključena vojsci Republike Srpske, a rat nije donio ništa dobro ni meni ni mojoj porodici. Granata mi je ubila sestru. Međutim, svoju djecu sam vaspitala u duhu tolerancije mira i ljubavi. Djeca su naš proizvod, umrli su i jedni i drugi i treći, da se nikada više ne ponovi i da ničija majka više ne zaplače. Ispunite vaše živote godinama i ne slušajte politčare, poručila je Mara Milanković.

Zdenko Šupuković iz Žepča bio je zapovjednik vojne jedinice HVO-a, a u svom obraćanju istakao je kako je na kraju rata nosio neku mržnju koju danas nema.

– Živio sam životom mladog momka i nisam ni slutio da bi moglo doći do rata. 1993 sam kao zapovjednik vojne jedinice HVO-a bio prislljen da se predam Armiji BiH. Čin predaje prošao je mirno te smo odvedeni u jedan podrum, gdje su od nas tražili neke informacije. Uslovi su bili neljudski, za doručak smo dobijali keks petit i šolju čaja a morali smo raditi teške fizičke poslove. Prvi puta sam se okupao nakon dva i pol mjeseca, a moje zarobljeništvo trajalo je punih devet mjeseci. Kada se rat završio osijetile su se posljedice, povlačio sam se u sebe. Tražio sam pomoć ljekara i utvrđen mi je PTSP. I pored toga svoju djecu odgajam da sa svima treba lijepo živiti,  nosio sam neku mržnju kada sam izašao iz rata, ali danas je nemam, kaže Šupuković.

I Zijad Čusto iz Brčkog dijeli slično iskustvo.

– Iz sredine sam u kojoj žive tri naroda, iz rata sam izašao kao 40% vojni invalid. Prošao sam zarobljavanje i jako ružne stvari. Slika moje šestomjesečne djevojčice pomogla mi je da preživim. I pored svega što sam preživio ne mrzim, a danas se bavim aktivizmom. Borim se za osobe koje imaju minimalna prava, a ljude djelim na dobre i loše. I ja sam nažalost obolio od PTSP, ističe Čusto čija je poruka mladim ljudima da se ne mrze.

pro-buducnost-logo-1Događaj je organiziran u okviru četverogodišnjeg projekta Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) „ Pro Budućnost“ koja ima za cilj izgradnju dobrih odnosa svih grupa u BiH bez obzira na njihovu etničku i religijsku pripadnost. Projekat implementira Catholic Relief Services (CRS) u saradnji s Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.

Radio Gradačac/ Tekst i foto: Esad Kukuruzović

Comments are closed.

YouTube