Najnovije vijesti

„Kobno raspuće“ – autentična bosanska historijska priča

26/05/2016 | objavio Radio Gradačac
„Kobno raspuće“ – autentična bosanska historijska priča
KULTURA

 

BZK Preporod bila je domaćin promocije historijskog romana „Kobno raspuće“ Halida Kadrića.  Radi se o najobimnijijem historijskom romanu u bh. književnosti, a predstavljena su dva toma – “Užarena zemlja” i “Zmajev let”.

Djelo predstavlja obimno štivo o jednoj od najsudbonosnijih porodica naše historije, istakao je promotor Mirsad Kunić, kazavši da praktično popunjava do sada prazan prostor. Dobili smo našu verziju epopeja kakva do sada nije postojala, rekao je između ostalog Kunić.

Osnovne teme romana su Bošnjaci u osmanskim ratovima janjičarske vojske, Gradaščevićev pokret za autonomiju Bosne, raskol Bošnjaka u nacionalnom osvješćivanju i transformacija feudalnog društva u kapitalističko.

Kako je istakla promotorica Alma Hasukić, cijeli roman prožet je isticanjem važnosti spoznaje da je unutrašnji neprijatelj teži i opasniji od vanjskog, a da vanjski neprijatelj svoje težnje ostvaruje uz pomoć izdajnika.

????????????????????????????????????

Halid Kadrić je u stvaranju romana na sebe preuzeo ulogu da obradi bh.historiju iz ugla domaćeg življa, te nekoliko godina posvetio istraživanju u brojnim arhivama i bibliotekama. Kako sam ističe, uspio je pomiriti historiju i literaturu, ali ne posustaje ni nakon 12 godina upornog rada, te najavljuje još dva toma romana „Kobno raspuće“.

????????????????????????????????????

 

Comments are closed.

YouTube