Najnovije vijesti

“Ljeto na Starom gradu” od 5. do 12. avgusta

29/07/2021 | objavio Radio Gradačac
“Ljeto na Starom gradu” od 5. do 12. avgusta
KULTURA

Javna ustanova Centar za kulturu “Ahmed Muradbegović” Gradačac organizuje kulturnu manifestaciju “Ljeto na Starom gradu” od 5. do 12. avgusta 2021. godine.

Manifestacije počinje u Zavičajnoj muzejskoj zbirci postavkom eksponata “Od kamena do baruta” autora Zorana Matkića. Nakon otvaranja izložbe bit će održano interaktivno predavanje na temu “Stari grad Gradačac, historijat i zaštita. Predavači su Kemal Nurkić i Nedim Rabić.

Na dan otvaranja manifestacije, u četvrtak 5. avgusta, u kompleksu Sarog grada bit će postavljene informacione table na nacionalne spomenike: graditeljska cjelina Husejnija džamija, historijski spomenik Kuća porodice Gradaščević sa pokretnim naslijeđem i historijsko područje Stari grad Gradačac sa Gradaščevića kulom.

Promocija knjige “Pohvala Mudrosti” autorice Sanje Hajdukov je u ponedjeljak 9. avgusta, a dan kasnije bit će raspisan konkurs za najbolju umjetničku fotografiju Starog grada u Gradačcu.

“Ljeto na Starom gradu” završava koncertom i plesom pod zvijezdama “Muzika vaše mladosti – Zvižduk u osam” sa hitovima iz 60-tih, 70-tih i 80-tih godina prošlog vijeka.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH 2004. godine proglasila je nacionalnicim spomenicima graditeljsku cjelinu – Stari grad u Gradačcu, kuću porodice Gradaščević sa pokretnim naslijeđem i Husejniju (Husein-kapetana Gradaščevića) džamiju.

Radio Gradačac

 

Comments are closed.

YouTube