Najnovije vijesti

Marš mira 2017: Jutros počela druga etapa od Liplja do Mravinjaca

09/07/2017 | objavio Radio Gradačac
Marš mira 2017: Jutros počela druga etapa od Liplja do Mravinjaca
Boračka udruženja

Jutros je u 7 sati iz kampa u Liplju krenula kolona učesnika „Mara mira 2017“ ka Mravinjcima gdje će okončati drugu etapu pješačkog pohoda u znak sjećanja na žrtve stradale u genocidu nad Bošnjacima sigurnosne zone UN-a u Srebrenici. Među njima je i 180 učesnika iz Gradačca koji organizovano prolaze „Putem spasa“.

Kako je za  Radio Gradačac kazao Munever Beširović, vođa marševske kolone učesnika iz Gradačca i predsjednik JOB „Unija veterana“ Gradačac, svi učesnici su uspješno prešli prvu etapu “Marša mira”.

Svi učesnici marša iz Gradačca su dobro i zajedno smo krenuli ovu drugu etapu koja je i najzahtjevinja, jer ćemo preći planinu Udrč i spustiti se prema Mravinjcima gdje će biti organizovano konačište. Jučer je je „Mraš mira“ krenuo iz Nezuka i nakon pređene prve etape noćili smo u kampu u Liplju. Jedan naš učesnik je i uganuo zglob i dvije mlađe osobe su zatražile medicinsku pomoć. Sada su svi dobro i jutros smo nastavili pješačenje,  ističe Munever Beširović.

Drugog dana „Marša mira 2017“ učesnici se kreću maršrutom: Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci.

Organizatori su u Mravinjcima obezbijedili obrok za sve učesnike.

Više od 5.000 učesnika “Marša mira” koji su jučer krenuli od Nezuka preći će put od oko 100 kilometara, kako bi došla do Potočara. U utorak 11. jula u Memorijalnom centru Potočari biće  organizovana komemoracija, kolektivna dženaza i ukop identifikovanioh žrtava genocida.

Radio Gradačac/Foto: Ilustracija – FB (Midhat Jašić)

 

Comments are closed.

YouTube