Najnovije vijesti

“Marš mira” iz Nezuka krenuo ka Potočarima, u koloni organizovana grupa sa 123 učesnika iz Gradačca

08/07/2024 | objavio Radio Gradačac
“Marš mira” iz Nezuka krenuo ka Potočarima, u koloni organizovana grupa sa 123 učesnika iz Gradačca
Boračka udruženja

“Marša mira 2024“, pješački pohod koji se održava u okviru obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, krenuo je jutros iz Nezuka prema Potočarima. U naredna tri dana kretat će se trasom kojom su Srebreničani u ljeto prije 29 godina pokušavali doći do slobodne teritorije – Tuzla ili Kladanj. Preživjeli Srebreničani i ove godine su na čelu kolone od oko 5.000 učesnika “Marša mira”.

Jutros u 4 sata ka Nezuku na „Marš mira 2024“ krenula je organizovana grupa od 123 učesnika iz Gradačca. Organizacione i tehničke aktivnosti vodi Jedinstvena organizacija boraca „Unija veterana“ grada Gradačac.

Kako je za Radio Gradačac izjavio Munever Beširović, predsjednik JOB „Unija veterana“ grada Gradačac, tradicija i kontinuitet učešća na Maršu mira se nastavlja. Ove godine nastariji učesnik je Mina Mašić koja je demobilisani borac pripadnik Armije RBiH a najmlađi Davud Kavazović rođen 2016. godine. Trećina učesnika iz Gradačca će ove godine ići prvi puta na „Marš mira“.

Na ovaj način želimo odati počast nevino ubijenim žrtvama, klanjati dženazu i prisustvovati ukopu žrtava genocida, rekao je Munever Beširović, predsjednik JOB „Unija veterana“ grada Gradačac.

Tradicionalno organizaciju odlaska na “Marš mira” iz Gradačca podržava gradska uprava i gradačački privrednici. Kao i prethodnih godina, učesnici pješačkog pohoda iz Gradačca imat će obezbijeđenu hranu, spavanje i majice. Po dolasku u Potočare, treću noć „Marša mira“, bit će podignuto konačište i otvoren kamp gdje je za učesnike iz Gradačca obezbijeđena večera i spavanje.

Učesnici “Marša mira” bi u Potočare trebali stići 10. jula, a dan kasnije prisustvovati kolektivnoj dženazi u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari na kojoj će ove godine biti ukopani posmrtni ostaci još 14 žrtava genocida.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube