Najnovije vijesti

Mirnom šetnjom upućena poruka da je prevencija prvi korak u borbi protiv karcinoma dojke

20/10/2017 | objavio Radio Gradačac
Mirnom šetnjom upućena poruka da je prevencija prvi korak u borbi protiv karcinoma dojke
GRADAČAC

Fondacija zajednice Gradačca je po drugi puta bila organizator mirne šetnje i prigodnog predavanja  u povodu obilježavanja mjeseca oktobra – Međunarodnog mjeseca borbe protiv karcinoma dojke.

Kao i prošle godine, naše sugrađanke su mirnom šetnjom od Gradskog kina do Crvene škole skrenule pažnju javnosti na ovu opaku bolest ali i poslale jasnu poruku da je prevencija prvi korak u borbi protiv karcinoma dojke.

Doktor Adil Atić, specijalista radiolog u Domu zdravlja Gradačac održao je prigodno predavanje. Istakao je kako je ova bolest kod žena do 40 godina starosti prvi od uzroka smrtnosti.

 „Prevencija karcinoma dojke i uopšte malignih oboljenja mora biti započeta zdravim načinom života, jesti zdravu hranu i baviti se sportom. Ako se na vrijeme otkrije bolest izlječenje je preko 90 posto. Zbog toga je potrebna prevencija u cilju ranog otkrivanja karcinoma dojke. A da bi se to postiglo mora postojati skrining, odnosno redovni mamografski pregledi žena. Nažalost, kod nas još uvijek nemamo kvalitetan skrining, a razlozi su što je izražen nedostatak kadra i finansijskih sredstava. Svako ulaganje u bolju opremu i prostor je ulaganje u zdravu društvenu zajednicu“, poručio je doktor Atić.

U gradačačkom Domu zdravlja gotovo 90 posto je zastupljena mamografska dijagnostika, a tek desetak posto je skrining s ciljem ranog otkrivanja ove bolesti. Godišnje se obavi između 600 i 700 mamografskih pregleda ali nema zbirnih podataka o broju oboljelih, jer Dom zdravlja nema jedinstvenu bazu podataka i nije digitalizovan.

Neophodna je šira društvena akcija kako bi se ukazalo na potrebu skrininga i dajagnosticiranja bolesti u ranoj fazi, jedan je od zaključaka današnjeg skupa.

Ujedno je podržana inicijativa da se do narednog okupljanja u povodu obilježavanja Međunarodnog mjeseca borbe protiv karcinoma dojke pokušaju iznaći mogućnosti prikupljanja finasijskih sredstava za informatizaciju i digitalizaciju u DZ Gradačac.

Podržana je inicijativa FZG da se osnuje Udruženje žena oboljelih od karcinoma dojke i ostalih malignih oboljenja koje bi nastavilo saradnju sa Centrom za mentalno zdravlje DZ Gradačac. Fondacija će obezbjediti finasijsku podršku za registraciju i početak rada ovog udruženja. Od nadležnih u DZ Gradačac je zatraženo da se iznađu mogućnosti da onkološki bolesnici imaju prioritet prilikom ostvarivanja zdravstvene zaštite.

Organizatori skupa su bili Fondacija zajednice Gradačca, Dom zdravlja Gradačac i Općina Gradačac.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube