Najnovije vijesti

Na 46. Sajmu šljive stručna predavanja za poljoprivrednike i pčelare

08/08/2019 | objavio Radio Gradačac
Na 46. Sajmu šljive stručna predavanja za poljoprivrednike i pčelare
Biznis

U Gradačcu će se od 28. do 31. avgusta održati 46. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije Sajam šljive. I ove godine svoje proizvode predstavit će brojni izlagači iz BiH i inostranstva.

Pripreme su u punom jeku i svakodnevno smo u kontaktu sa potencijalnim izlagačima. Već sada imamo preko 300 prijavljenih izlagača iz Bosne i Hercegovine i inostranstva. Očekujemo da će po broju izlagača sajam biti na nivou prošlogodišnjeg. Posebna pažnja će se posvetiti stručnom savjetovanju poljoprivrednih proizvođača, ističe Muhamed Prnjat, izvršni direktor Gradačačkog sajma.

Stručno savjetovanje će se održati na Poljoprivrednom gazdinstvu “Krušik” u Skugriću Donjem. O tehnologiji zaštite voća i povrća će govoriti dipl.ing Slađana Babić Rađenović, a o primjeni mineralnih gnojiva Petrokemije predavanje će održati Ruža Vukadin.

Petrokemija iz Kutine je tradicionali oficijelni sponzor sajma u Gradačcu. Posjetiocima će se predstaviti Grad Zagreb i Obrtnička komora glavnog grada Republike Hrvatske.

Od kolektivnih izložbi imamo dogovorene prezentacije izlagača iz Sarajevskog i Posavskog kantona, te gradova Srebrenik i Živinice i opštine Šamac. Turističke potencijale će predstaviti Turistička zajednica Tuzlanskog kantona. Želimo istaći da će se ove godine predstaviti sve mljekare sa područja Bosne i Hercegovine koje imaju cetrifikat za izvoz u Evropsku uniju, i već su prijavile svoje proizvode za ocjenu kvaliteta, kazao je Prnjat.

Ocjenu kvaliteta izloženih proizvoda vršit će Poljoprivredno-prehrambenio fakultet u Sarajevu, a najbolji će biti nagrađeni sajamskim medaljama. Izlagači mogu dostaviti uzorke u prostorije Gradačačkog sajma a rok je19. avgust, odnosno dan kasnije na Poljoprivredno-prehrambeni fakultet u Sarajevu. Bit će dodijeljene i medalje za kvalitet alkoholnih pića, a ocjena će se vršiti u “Krušiku”.

Na Sajmu šljive će biti prezentovani rezultati istraživanja doktorske disertacije Sumedine Spahić Vukojević na temu “Strukturna analiza i razvojne mogućnosti proizvodnje šljive na podrucju Gradačacke provincije, Bosna i Hercegovina”, koju je odbranila na Poljoprivrednom fakultetu Selçuk Univerziteta u Konyi (Republika Turska) na odsjeku ekonomija poljoprivrede.

Udruženje pčelara “Pčela” Gradačac će održati 2. sajam pčelarstva na kojem će biti uručene medalje za kvalitet i održano savjetovanje za pčelare.

Radio Gradačac / Gradačački sajam

Comments are closed.

YouTube