Najnovije vijesti

Na Dan planete Zemlje sa radom počela Eko patrola

22/04/2019 | objavio Radio Gradačac
Na Dan planete Zemlje sa radom počela Eko patrola
GRADAČAC

Međunarodni Dan planete Zemlje obilježava se danas s ciljem skretanja pažnje građanima na značaj očuvanja prirode i sprječavanja negativnih posljedica po životnu sredinu. Tim povodom danas je Udruženje građana “Eko-zeleni” Gradačac prezentovalo projekat osnivanje Eko patrole.

Kako je istakao Aziz Hodžić, predsjednik Udruženja “Eko-zeleni” Gradačac, u projekat osnivanja Eko patrola su uključeni Općina Gradačac, JP “Komunalac” Gradačac, Policijska stanica Gradačac, predstavnici osnovnih škola i srodna udruženja.

Naš grad nije slučajno čist, on je odraz jednog kontinuiranog rada i stanovnika ovog kraja. Ali, naravno, uvijek može biti bolje. To najbolje primijete ljudi koji dolaze sa strane i od kojih dolaze pohvale. To nam je uvijek podstrek i obaveza da nastavimo sa tim aktivnostima, kazao je Hodžić. 

Kako je istaknuto tokom prezentacije projekta, posebna pažnja će biti usmjerena na zdravije prirodno okruženje za život građana, jačanje kapaciteta za zaštitu životne sredine i razvijanje svijesti školskog uzrasta na polju važnosti ličnog angažmana za bolje sutra. Ti ciljevi će se realizovati radom devet ekoloških patrola koje će biti raposređene na području cijele općine Gradačac.

Na terenu će biti devet Eko patrola sa po 25 članova i tokom cijele godine bit ćemo prisutni na svim dijelovima općine Gradačac. Cilj je da se smanji broj divljih deponija a akcenat ovog projekta je na edukaciji građana te predstavnika vladinog i nevladinog sektora. U drugoj fazi projekta svaki učenik član Eko patrole, a njih je 225, će zasaditi po četiri sadnice čime će se nastaviti sa pošumljavanjem i uređenjem javnih površina na prostoru općine Gradačac, rekla je za Radio Gradačac koordinatorica projekta Nihada Zelinkić.

Općinski načelnik Edis Dervišagić je izrazio nadu kako će vrijeme pred nama razvijati jačanje ekološke svijesti i da će članovi Eko patrole ubuduće sve manje imati priliku viđati slike onečišćenja okoliša a komunalne službe manje intervencija na terenu, te da će Gradačac biti grad kojim će se svi ponositi.

Radio Gradačac / Foto: Eko patrola (fb Eko zeleni Gradačac)

Comments are closed.

YouTube