Najnovije vijesti

Naša sugrađanka Meliha Ismailoğlu (Smajlović) nominovana za “Tursku nagradu za mlade”

12/03/2019 | objavio Radio Gradačac
Naša sugrađanka Meliha Ismailoğlu (Smajlović) nominovana za “Tursku nagradu za mlade”
GRADAČAC

U Turskoj je u toku glasanje pod nazivom “Turska nagrada za mlade” za najuspješnije mlade ljude u 2018. godini u 44 kategorije. U svakoj kategoriji je nominovano po 10 kandidata, a u kategoriji mladih sportistkinja nalazi se i naša sugrađanka Meliha Ismailoğlu (Smajlović), mlada odbojkašica ponikla u OK “Kula” Gradačac.

Glasanje se vrši na linku www.turkiyegenclikodulleri.com, a za Melihu se može glasati u kategoriji “En İyi Kadın Sporcu”. Glasanje je počelo 1. februara i traje do 1. aprila tekuće godine. Prema trenutnom broju glasova, Meliha Ismailoğlu (Smajlović) se nalazi na drugom mjestu sa preko 16.500 glasova ili 33% od ukupnog broja glasova u ovoj kategoriji. Ispred nje je, sa razlikom oko 1.200 glasova,  Şahika Ercümen, svjetska rekorderka u ronjenju u više disciplina. Obzirom da je do kraja glasanja ostalo više od pola mjeseca, prema procjenama onih koji prate rezultate, ova razlika nije nedostižna, uzme li se u obzir da su ostale kandidatkinje daleko iza njih po broju glasova.

Glasanje je omogućeno i građanima izvan Turske, a moguće je glasati više puta, s tim što je glasanje ograničeno na najviše jedan glas dnevno za određenog kandidata.


Meliha Ismailoğlu (Smajlović) je izdanak gradačačke škole odbojke koja je već u mlađim selekcijama pokazivala vanserijski talenat. Do svoje šesnaeste godine nastupala je za kadetsku i juniorsku reprezentaciju BiH, a proglašena je i za najbolju mladu odbojkašicu BiH na poziciji primača servisa. Sa 16 godina je otišla u Tursku gdje se u ekipi Iller Bankasi – Ankara 4 godine igrački razvijala i stekla status prvotimkinje. Nakon toga 3 godine nastupa za Fenerbahce – Istambul, a u toku je njen dvogodišnji angažman u ekipi Eczacibasi – Istambul. Poziv za reprezentaciju Turske dobila je sa 20 godina za nastup na World Grand Prix u Japanu 2014. godine, a iste godine je igrala i na svjetskom prvenstvu u Italiji.

Prošle godine je nastupala u Ligi nacija u kineskom gradu Nanđingu gdje su Turkinje, nakon poraza u finalu od reprezentacije SAD-a, zauzele drugo mjesto. Osim toga, standardna je reprezentativka Turske i na drugim međunarodnim turnirima.


Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube