Najnovije vijesti

Nije zelena, nego bijela dok snijeg ne ode

31/01/2017 | objavio Radio Gradačac
Nije zelena, nego bijela dok snijeg ne ode
GRADAČAC

Radio Gradačac i radiogradacac.ba, za što bolje, naše, gradačačko.

Nešto nam naumpala ona turistička priča “Samo pošalj´te pare, ne morate ni dolazit´ na more“.

Prošlog petka smo poranili na gradačačku zelenu pijacu. Tamo smo zatekli pijačne prodavce kako posipaju so, lopataju vlastitim lopatama i čiste snijeg sa i između betonskih stolova koji njima preživljavanje znače. Ljudi se uhvatili lopate, ni krivi ni dužni, kako bi i sebi i kupcima omogućili pristup ponuđenoj robi. Odmah smo se pitali, da li ovo treba da bude njihov posao ili onoga ko´ organizuje i upravlja pijacom.

Prodavci kažu da mjesečno plaćaju rezervaciju od 10 do 30 KM i svakog petka placarinu 5 KM po stolu. I kažu, sad opet, imaju “obavezu” da očiste snijeg. Slična je situacija i na pijaci kod OŠ “Ivan Goran Kovačić” gdje je mjesečna rezervacija od 15 do 20 KM, u zavisnosti od površine, i placarina od 7 do 10 KM. Kažu, što se tiče čišćenja snijega, tako je i u susjednim gradovima, pa im nije ništa čudno, al` im nije baš ni pravo. 

Informaciju više potražili smo u JP “Komunalac”, preduzeću koje upravlja pijacom. Potvrđeno nam je da je mjesečna rezervacija na zelenoj pijaci po stolu 10 KM, a placarina petkom 5 KM. Na naše pitanje zašto snijeg nije očišćen, šef RJ Komunalije Fuad Huseinbašić je odgovorio da su snijeg na zelenoj pijaci čistili u skladu sa mogućnostima obzirom na otežane uslove. Prioritet je bio odvoz kućnog otpada, jer je u pojedina naselja i ulice bio veoma otežan pristup vozilima.

Danas smo, ponovo posjetili zelenu pijacu, i onako vizuelno, primijetili da se od petka ništa nije promijenilo. I dalje snijeg i na mjestima poledica. Do sljedećeg petka ima još vremena, pa se nadamo da će se nešto promijeniti, il` će biti očišćeno, il`će snijeg sam otići, obzirom na najavu porasta temperatura i kišnih padavina. 

Interes bezbjednog pristupa pijačnim stolovima i štandovima nije samo prodavaca, nego i naših sugrađana, posebno starijih. Nije im sigurno draga pijačna avantura po snijegu i poledici petkom.

Želja nam je da Gradačac bude u svemu prvi, pa i da prvi očistimo snijeg i stvorimo bolje uslove za rad pijace petkom. Želja nam je da se pijačni prodavci, koji posjećuju i druge pijace u okruženju, na sav glas hvale “Hej, da vidite kako je dobra gradačačka pijaca”.

Želja nam je i da ovo ne ostane samo pusta želja.

Da ne bude ko` ona s početka “Samo pošalj´te pare, a dođ´te kad snijeg ode“.

 

Jedna slika – hiljadu riječi, fotografije od petka, 27.01.2017. godine.

 

 

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube