Najnovije vijesti

NK Zvijezda: OTVORENO PISMO ELVEDINU BEGIĆU I IVICI OSIMU

04/03/2019 | objavio Radio Gradačac
NK Zvijezda: OTVORENO PISMO ELVEDINU BEGIĆU I IVICI OSIMU
Nogomet

U redakciju Radio Gradačca stiglo je otvoreno pismo Upravnog odbora NK “Zvijezda” Gradačac zbog odluka nadležnih komisija NS TK i NS FBiH kojim su  četvorici igrača raskinuti ugovori sa klubom uz obavezu gradačačkog prvoligaša da isplati fudbalere za mjesec januar, iako isti uopšte nisu bili klubu.

U saopćenu se između ostalog navodi: 

 

Poštovani,

Gospodine Begiću uvažavajući funkciju koju obnašate kao predsjednik krovne kuće fudbala i gospodine Osim kao vrhovni autoritet bosanskohercegovačkog fudbala obraćamo Vam se otvorenim pismom sa ciljem da Vas upoznamo sa protivpravnim radnjama komisija za status i transfer igrača Nogometnog saveza Tuzlanskog kantona (kao prvostepenog organa) i Nogometnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine (kao drugostepenog organa).

Ovo nije prvi slučaj gdje je NK Zvijezda Gradačac oštećen nezakonitim, protivpravnim radnjama zbog namjere da se naš klub ošteti.

Pred navedenim komisijama četiri fudbalera (Ognjen Jaćimović, Sabahudin Jusufbašić, Petar Ilić i Hrustan Kadrić) podnijela su zahtjev za raskid ugovora sa našim klubom, zbog kako su oni naveli neizmirenih finansijskih obaveza prema igračima.Komisija za status i transfer igrača NS Tuzlanskog kantona donijela je odluku da raskida ugovore između imenovanih igrača i našeg kluba, a da NK Zvijezda Gradačac nije ni znao da se vodi postupak pred komisijom.

Odluku NS Tuzlanskog kantona saznali smo iz medija, bez ikakvog učestvovanja našeg kluba u postupku i bez mogućnosti da dostavimo bilo kakav dokaz da smo sve svoje finansijske obaveze izvršili prema igračima. Da, apsurd bude veći Komisija za status i transfer igrača NS FBiH, kao drugostepeni organ, potvrdila je odluku prvostepene komisije ne uzimajući navode advokata koji zastupa naš klub da NK Zvijezda Gradačac nije imao mogućnost uopšte da se izjasni pred prvostepenom komisijom i predoči materijalne dokaze da je sve svoje finansijske obaveze izvršio prema imenovanim igračima.

Dalje, u svojim odlukama za dva igrača (Ognjen Jaćimović i Petar Ilić) drugostepena komisija NS FBiH je navela kako žalba našeg kluba nije dostavljena u ostvaljenom roku, iako je advokat uredno sa dostavnicom uložio žalbu putem prvostepene komisije NS Tuzlanskog kantona.

Dakle, zaključak je da administracija NS Tuzlanskog kantona i Komisija za status i transfer igrača NS Tuzlanskog kantona igrača nikada nije dostavila ili je čekala da istekne rok da dostavi žalbu. Otvoreno pitamo generalnog sekretara Nogometnog saveza Tuzlanskog kantona Midhata Arnautovića, u kojoj ladici saveza Zvijezdina žalba do dana današnjeg skuplja prašinu i zašto istu nije dostavio NS Federacije BiH.

Također, pitamo člana Izvršnog odbora Nogometnog saveza Tuzlanskog kantona ispred Općinskog nogometnog saveza Gradačac, Adnana Fazlića, zašto ništa nije poduzeo da spriječi ovakve kriminalne radnje protiv našeg kluba od strane nadležne komisije NS Tuzlanskog kantona iako je o svemu bio upoznat i pozvan na sastanak od strane članova uprave kluba na koji se nije pojavio. Ovo nije prvi put da Fazlić radi protiv protiv fudbalskih klubova sa naše opštine, jer je već jednom prekrajao tabelu tako što nije dozvolio da se Omladinac iz Mionice plasira u viši rang iako je izborio plasman u viši rang na zelenom terenu.

Također, želimo upoznati NS Bosne i Hercegovine i javnost, da je na vanrednoj skupštini ONS Gradačac koja je održana 2018. godine izglasano nepovjerenje Adnanu Fazliću,kao članu Izvršnog odbora NS Tuzlanskog kantona, a da istu do dana današnjeg NS Tuzlanskog kantona nije verifikovao, vjerovatno vodeći se istim scenariom jer Odluka skupštine ONS Gradačac, je negdje u ladicama saveza ili završila u smeću.

Sve ovo navodi da je od početka postojala sprega na relaciji komisija Nogometnog saveza Tuzlanskog kantona i Nogometnog saveza FBiH, pod okriljem menadžera četvorice igrača Denisa Kadirića.

Pod nagovorom imenovanog menadžera, četvorica igrača nisu niti došla na prozivku u januaru, iako su bili pod ugovorom, a komisije su uvažile u njihovim zahtjevima potraživanja za mjesec januar iako se do dana današnjeg nisu pojavili u našem klubu.Klub je protiv istih vodio disciplinski postupak i imenovane suspendovao.

Četvorica igrača su tokom mjeseca januara i februara obavljali trenažni proces i igrali prijateljske utakmice u drugim klubovima, a cijelo vrijeme su bili pod pod važećim ugovorom i registrovani kao igrači NK Zvijezda Gradačac.

Čak su i mediji objavili da pomenuti igrači nastupaju u prijateljskim utakmicama za druge klubove, iako su pod ugovorom sa našim klubom, protivno svim odredbama FIFA/UEFA i NS BiH. Takvi igrači nastupali su za svoje nove klubove u prvom kolu proljetnog dijela prvenstva.

Naš klub će iscrpiti sva dozvoljena pravna sredstva pred nadležnim komisija NS Federacije BiH , NS Bosne i Hercegovine,FIFA/UEFA kao i pred Međunarodnim arbitražnim sudom za sport u Lozani (CAS), a protiv predsjednika i članova komsija za status i transfer igrača NS Tuzlanskog kantona i NS Federacije BiH podnijeti krivične prijave.

Savim smo sigurno da poštene komisije i komisije koje budu primjenjivale pravne standarde uvažiti sve navode našeg kluba u daljnim pravnim radnjama.

Postavlja se pitanje, ko će nadoknaditi finansijsku štetu našem klubu koja nanešena kriminalnim postupcima, ko će nadokndiiti štetu našem klubu narušavanjem imidža i ugleda našeg kluba, ko će nadokanditi činjenicu da su „oteta“ četiri igrača i da ulazimo igrački slabiji u nastavak prvenstva.

Šta će se desiti sa igračima koji su registrovani za druge klubove?

Ukoliko organi Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, NS Federacije Bosne i Hercegovine i NS Tuzlanskog kantona ništa ne poduzmu po ovom pitanju, naš klub će sazvati vanrednu skupštinu kluba u što kraćem periodu i da najviši organ kluba odluči da li će se naš klub nastavaiti takmičiti u Prvoj ligi Federacije BiH.

Naš klub već je jednom prilikom na sličan način oštećen zloupotrebama NS Tuzlanskog kantona 2014. godine u „slučaju Ordagić“ , da bi nam u režiji sudijske mafije 2016. godine onemogućen povratak u Premijer ligu Bosne i Hercegovine, kada smo vjerovatno u najvećoj krađi na našim terenima u posljednjih dvadesetak godina u posljednjem kolu u Čapljini spriječeni da se vratimo u elitni rang našeg fudbala.

Da ništa nije slučajno potvrđuje i subotnja utakmica na Banja Ilidži protiv Orašja, kada je u režiji glavnog sudije Dragana Stojića nastvljena lakdrija prema našem klubu,ali sada na zelenom terenu.

Postavlja se pitanje kome smeta naš klub u savezima, kada se zna da su svi naši gosti u Gradačcu dobrodošli, da smo uvijek od službenih lica dobijali najveće ocjene i pohvale za organizaciju utakmica, da smo uz Velež klub sa najboljom infrastrukturom i da i dalje ulažemo u istu.

Gospodo Begić i Osim, obraćamo se Vama da snagom Vašeg autoriteta reagujete i spriječite daljnje malverzacije i jednom za sva vremena obračunate sa mutnim radnjama u ovoj državi, a svim medijima dostavljamo ovo otvoreno pismo na znanje šta rade pojedina službena lica u našim savezima, a naš klub prve korake poduzet će tako što će tražiti zaštitu zakonitosti pred Izvršnim odborom NS BiH.

S poštovanjem,

Upravni odbor NK Zvijezda Gradačac

 

Radio Gradačac / NK Zvijezda Gradačac / Foto: Ilustracija

Comments are closed.

YouTube