Najnovije vijesti

Obilježavanje Međunarodnog dana mladih u Gradačcu

12/08/2018 | objavio Radio Gradačac
Obilježavanje Međunarodnog dana mladih u Gradačcu
GRADAČAC

U povodu obilježavanja 12. augusta – Međunarodnog dana mladih u Gradačcu će se u narednim danima održati niz zanimljivih događaja. O tome su u nedjeljnoj emisiji „Pozitiva“ Radio Gradačca govorili mladi Ajla Dautović i Ammar Grabić, aktivisti Udružanja KULT Gradačac i Lokalnog tima Asocijacije srednjoškolaca u BiH.

Lokalni tim Asocijacije srednjoškolaca u BiH u saradnji sa Udruženjem KULT Gradačac i Vijećem mladih općine Gradačac organizuje tradicionalni Ljetni kamp srednjoškolaca „AktivKULT 2018“ pod nazivom „Five days to make changes“. Kamp će se održati u periodu od 15. do 19.08.2018. godine u Omladinskom trening centru na obali jezera Vidara u Gradačcu.

Ono što nudimo  našim gostima jeste da nauče nešto novo kroz jedan interaktivan način, upoznaju se sa iznimno bogatim kulturno-historijskim naslijeđem i znamenitostima Gradačca. Želja nam je da stečenu motivaciju prenesu u svoje gradove gdje će organizovati događaje koji će poboljšati položaj mladih, rekla je Ajla Dautović.

Organizacija ovog kampa je finasirana sredstvima mladih, dnevnicama koje su zaradili učešćem u porojektu “Socijalni dan”.

Jedan dan u godini srednjoškolci zamjene svoje školske klupe za radna mjesta, a novac koji zarade doniraju najčešće u svrhe finansiranja projekata za mlade u svojim lokalnim zajednicama. U Gradačcu je Lokalni tim Asocijacije srednjoškolaca u BiH do sada organizovao dva „Socijalna dana“ i možemo se pohvaliti da smo prošle godine ostvarili jedan od boljih rezultata u državi. Zahvaljujući poslodavcima sa područja općine Gradačac imali smo 93 radna mjesta i kao rezultat toga ove godine smo postali nositelji projekta. Očekujemo da će naši privrednici podržati „Socijalni dan“ kao i ranijih godina i vjerujemo da ćemo postići još bolje rezultate, ističe Ammar Grabić. 

Mladi iz Gradačca će i ove godine organizovati bal po maskama „Summer shades of lights“ a više informacija o ovom događaju bit će dostupno naredne sedmice.

Gosti Radija Gradačac su govorili i o aktuelnom položaju mladih u Gradačcu i Bosni i Hercegovini.

Ono što je najaktuelnije je trend odlaska kako mladih tako i starijih iz naše države. ne odlaze samo pojedinci, nego i čitave porodice tragajući za boljim, životom. U toku su pripreme za pokretanje kampanje koja ima za cilj aktueliziranje ovog problema u svim segmentima društva jer je to, po nama, trenutno i definitivno najveći problem koji se dešava, rekao je Ammar Grabić.

Mladi misle da se niko ozbiljno u društvu ne bavi ovim problemom, iako su svi toga svjesni i pričaju o njemu, ali se konkretno ništa ne poduzima.

Mišljenja smo da je krajnje vrijeme da se pristupi sistematski rješavanju ovog problema. Svjesni smo da ne znamo dosta toga, ali uključivanjem stručnjaka i pravljenjem pravog programa uz učešće svih moglo bi se dosta toga učiniti, poručuje Ajla Dautović.


Međunarodni dan mladih nastao je na inicijativu Ujedinjenih naroda 1999. godine prihvatanjem rezolucije 54/120. Predstavlja dan koji podiže svijest o značenju mladih za današnje društvo. Sama je svrha obilježavanja ovog dana usmjeriti pažnju na mlade koji se suočavaju s kulturološkim i pravnim problemima koji ih okružuju. Prvo službeno obilježavanje ovog dana zabilježeno je 2000. godine i od tada se svake godine obilježava kako bi se promovirao aktivizam mladih, te prepoznali napori i akcije mladih širom svijeta koje doprinose pozitivnim promjenama, razvoju i ekonomskoj dobiti zajednica, a i šireg društva. 


Dok je ovogodišnji dan mladih u svijetu posvećen kreiranju sigurnih prostora za mlade u kojima se mogu sresti, angažirati u aktivnostima vezanim za njihove različite potrebe i interese i slobodno se izraziti, u BiH pažnju moramo posvećivati neadekvatnoj primjeni Zakona o mladima, nepostojanju  strategija prema mladima u svim entitetima i na državnom nivou. Moramo brinuti o nezaposlenosti i besperspektivnosti zbog koje mladi napuštaju BiH. Odgovr na pitanje „Koliko brinemo o mladima?“ treba dati svaki nivo vlasti u BiH i to kroz  dijalog sa mladima diljem BiH, jer će upravo među mladima i pronaći rješenja, saopćeno je iz Instituta za razvoj mladih Kult Sarajevo.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube