Najnovije vijesti

Obilježen Dan šehida u Gradačcu

11/04/2024 | objavio Radio Gradačac
Obilježen Dan šehida u Gradačcu
FOTO/VIDEO

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini danas, drugi dan Ramazanskog bajrama, obilježava kao Dan šehida., dan trajnog sjećanja na hrabre borce koji su svoje živote dali braneći Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine.

Obilježavanje Dana šehida na području Medžlisa IZ Gradačac započelo je okupljanjem porodica šehida, imama IZ Gradačac, zvaničnih delegacija institucija i boračkih organizacija u gradskom parku na centralnom spomen-obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine.

U tišini i molitvama imami su zajedno sa džematlijama obilazili šehidska mezarja i sjećali se branilaca Bosne i Hercegovine. Zvanične delegacije, imami i porodice šehida su posjetili vojno-šehidsko mezarje u Mahmut Mahali, a potom mezaristane Šehitluci, Kadić-Bašća i Meškino Brdo.

Odajući poštovanje borbi i žrtvi šehida glavni imam Medžlisa IZ Gradačac, Nusret ef. Kujraković, istakao je kako nas šehidi obavezju da ih ne zaboravimo i ono za šta su se borili, da ne zaboravimo našu domovinu.

Trebamo da štitimo i čuvamo našu vjeru, našu domovinu, našu kulturu i tradiciju, kako bi smo očuvali ono što nas krasi kao narod i te vrijednosti prenosili na one koji dolaze iza nas, poručio je Nusret ef. Kujraković.

U svim džamijama proučeni su tevhidi i poklonjene hatme pred duše šehida.

Danas je upriličen i tradicionalni bajramski prijem Medžlisa IZ Gradačac kojem su prisustvovali predstavnici porodica šehida i boračkih udruženja, javnog, političkog i privrednog života Gradačca.

Dan šehida ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH 23. januara 1995. godine, kao dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru. Ovaj dan se obilježava obilaskom šehidskih mezarja, posjetama šehidskim porodicama, dovama za sve šehide i podsjećanjem na njihovu žrtvu.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube