Najnovije vijesti

Obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika

21/02/2019 | objavio Radio Gradačac
Obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika
GRADAČAC

U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan maternjeg jezika.

Ovo je prilika da se ukaže na važnost i značaj očuvanja i upotrebe maternjeg jezika, kao jedne od najbitnijih značajki individualnog i kolektivnog karaktera. Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ danas je tim povodom organizovala predavanje na kojem su govorili profesori sa Odsjeka za bosanski jezik Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, prof.dr. Amira Turbić-Hadžagić i prof.dr. Mirsad Kunić.

Prigodni programi organizovani su i u gradačačkim osnovnim i srednjim školama. Centralna manifestacija u organizaciji Aktiva nastavnika bosanskog jezka  osnovnih škola u Gradačcu organizovana je u O.Š. „Ivan Goran Kovačić“.

Kako se moglo čuti, jezik je most koji povezuje ljude. Za sve je važno da razvijaju osjećanje ljubavi prema svome jeziku, poštivanje raznolikosti, drugoga i drugačijeg. Jezik je blago jednog naroda.

Jedan jezik umre onoga dana kada umre i njegov posljednji govornik. Umiranjem jednog jezika nestaje kultura, nestaje historija, tog naroda više nema i zato je jezik naš identitet, istakla je za Radio Gradačac prof.dr. Amira Turbić-Hadžagić.

O Međunarodnom danu maternjeg jezika više poslušajte danas od 16,00 sati u emisiji „Odabrane teme“ Radio Gradačca.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube