Najnovije vijesti

Obilježena Evropska noć muzeja u Gradačcu

21/05/2018 | objavio Radio Gradačac
Obilježena Evropska noć muzeja u Gradačcu
KULTURA

U noći 19. maja 2018. godine bosanskohercegovački muzeji su se po trinaesti put priključili velikoj svjetskoj muzejskoj zajednici u obilježavanju Međunarodnog dana muzeja i Evropske noći muzeja 2018. godine. 

Izložbom “Novac na tlu Bosne i Hercegovine u 19. i 20. stoljeću” u Zavičajnoj muzejskoj zbirci, koja djeluje pri Centru za kulturu „Ahmed Muradbegović“, Gradačac se po prvi puta pridružio priključio velikoj muzejskoj porodici koji obilježavanju ova dva značajna događaja.

Posjetioci su u terminu od 21,00 do 23,00 sata imali priliku pogledati muzejsku zbirku u kojoj je osim tematske izložbe  i stalna postavka eksponata koji obuhvataju period od prahistorije do Gradačačke kapetanije. Za potpun ugođaj ove noći potrudio se i Dario Matkić svirajući klasičnu muziku na gitari.

Noć muzeja, kao kulturni događaj je prvi put je održana kraje prošloga stoljeća u Zapadnoj evropi s ciljem da se na ovaj način popularizuje muzejska djelatnost i vrati publika u muzejske zgrade. Zbog velikog interesa i zanimljivih sadržaja koji se realizuju ovaj događaj je postao popularan u brojnim gradovima Evrope i svijeta. Evropska noć muzeja stigla je i na Balkan a mi smo se potrudili da sa ovom skromnom izložbom budemo dio te velike porodice više od 2000 muzeja koji su večeras otvorili svoja vrata posjetiocima, rekao je Vahid Klopić, direktor Centra za kulturu „Ahmed Muradbegović“.

Izložba “Novac na tlu Bosne i Hercegovine u 19. i 20. stoljeću” je uvrštena u program kulturne manifestcije „Kikićevi susreti 2018.“ i biće otvorena za posjetioce narednih mjesec dana. Tim povodom, Mirsa Šarić predsjednica Izvršnog odbora „Kikićevih sureta 2018.“ pozvaa je naše sugrađane i posjetioce Zavičajne muzejske zbirke da prisustvuju i ostalim sadržajima ove kulturne manifestacije koja traje do 26. maja.

Podsjećamo, u Centru za kulturu „Ahmed Muradbegović“ krajem oktobra prošle godine otvoren je uređen i osvježen prostor Zavičajne muzejske zbirke. Svjedoci bogate historije ovih prostora su artefakti iz kamenog, metalnog i rimskog doba, srednjeg vijeka i osmanlijskog perioda koji su u savremeno uređenom prostoru dostupni javnosti.

“Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika”

Obiljezavanje Međunarodnog dana muzeja je 1977. godine pokrenulo Međunarodno muzejsko vijeće (ICOM)  a sve s ciljem dizanja svijesti o ulozi koju muzeji, osim u svojoj zajednici, imaju u razvoju razumijevanja među kulturama, poticanju saradnje i mira, muzeji širom svijeta.  

ICOM – Međunarodno muzejsko vijeće svake godine iznova potiče na preispitivanje muzejske djelatnosti i traženje novih odgovora na izazove savremenog društva, osmišljavajući uvijek novu preporučenu temu za moto Međunarodnog dana muzeja. Druga dekada 21. stoljeća obilježena je tehnološkim inovacijama, socijalnim eksperimentima i globalnom razmjenom. To je razlogom zašto je ICOM za 2018. godinu izabrao temu “Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika”.

 

Radio Gradačac / ICOM / Foto: Midhat Šakić, Zoran Matkić 

Comments are closed.

YouTube