Najnovije vijesti

Od sutra moguća online provjera statusa prijava za podjelu EU pomoći

05/12/2023 | objavio Radio Gradačac
Od sutra moguća online provjera statusa prijava za podjelu EU pomoći
FBiH/BiH

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić kazao je da su preliminarni rezultati javnog poziva za selekciju domaćinstava za podjelu EU pomoći s ciljem prevazilaženja energetske krize spremni te da će građani već od srijede moći provjeriti status prijave na linku napravljenom isključivo za tu namjenu.

Prema trenutnim podacima, pravo na novčanu pomoć ostvarilo je 152.488 domaćinstava, po sve četiri kategorije. Za ove prijave, uparivanjem sa  relevantnim spiskovima, potvrđeno je da ispunjavaju sve uvjete propisane javnim pozivom. Naglašavam da je čitav proces rađen automatski, po zadanim kriterijima, čime je minimaliziran bilo kakav spoljni uticaj i prostor za ljudsku grešku, rekao je ministar Delić.

U skladu sa naporima da se ovaj proces učini što transparentnijim, od srijede, 06.12.2023. godine, svi građani će biti u mogućnosti provjeriti status svoje prijave online. Status prijave, po privremenoj listi kvalificiranih domaćinstava, moći će se provjeriti na web stranici https://eupomoc.fmrsp.gov.ba/, najkasnije do 12.12.2023. godine i to jednostavnim unosom matičnog broja podnosioca prijave ili jednog od članova domaćinstva. Po unosu matičnog broja prikazat će se status prijave, uz potvrdu ostvarenog prava ili detaljno obrazloženje uvjeta koji nisu ispunjeni.

Građani koji kroz navedenu provjeru utvrde da se ne nalaze na privremenoj listi kvalificiranih domaćinstava moći će općini ili gradu, u kojem su podnijeli prijavu, podnijeti pisani prigovor kojim će uputiti zahtjev za dodatnu provjeru ispunjenosti općih i posebnih kriterija utvrđenih Javnim pozivom. U slučaju podnošenja takvih prigovora, podnositelj je obvezan priložiti dokaz o priznavanju prava ili statusa po osnovu kojega traži da se izvrši dodatna provjera. Bitno je istaći da se, u slučaju podnošenja prigovora, mora dostaviti dokaz o ispunjavanju kriterija (rješenje o stalnoj novčanoj pomoći, dječijem doplatku ili dokaz o primitku penzije) koji je označen kao neispunjen. Važno je napomenuti da su sve prijave ranije prošle detaljnu provjeru u postojećim službenim evidencijama, te da očekujemo minimalan broj prijava koje bi se mogle smatrati spornima po jednom o d navedenih osnova, pojasnio je ministar Delić.

Po okončanju roka za prigovore i riješenim prigovorima, kreirat će se finalna lista primalaca pomoći, a nakon što Federalno ministarstvo rada i socijalne politike pripreme Odluku o raspodjeli sredstava s ovog transfera po općinama, ona ide na usvajanje Vlade Federacije BiH. Ista će biti dostavljena jedinicama lokalne samouprave, u skladu sa utvrđenim listama primalaca po jedinici lokalne samouprave, nakon čega će sredstva biti doznačena na račune nosilaca domaćinstava koji su podnijeli prijavu na ovaj Javni poziv.

Prema dostupnim preliminarnim podacima, sa područja Gradačca evidentirano je 4563 a prhvaćeno 2700 zahtjeva. Najveći broj aplikacija koje ispunjavaju uslove su u kategoriji penzionera, njih 1874, te 623 zahtjeva u kategoriji domaćinstava koja primaju dječji doplatak. U kategoriji domaćinstava u kojima žive osobe na stalnoj novćanoj pomoći ukupno je 191 prijava i 12 u kategoriji domaćinstava koja čine samohrani roditelj.

Iz Ministarstva sve zainteresovane za dodatne statističke informacije upućuju na sljedeće linkove https://fmrsp.gov.ba/download/pregled-primaoca-eu-pomoci-po-kantonima-i-jedinicama-lokalne-samouprave/ i https://fmrsp.gov.ba/download/prezentacija-eu-pomoc/.

Radio Gradačac / FMRSP

Comments are closed.

YouTube