Najnovije vijesti

Održana manifestacija „Međunarodni dan palačinaka – Gradačac 2017“

28/02/2017 | objavio Radio Gradačac
Održana manifestacija „Međunarodni dan palačinaka – Gradačac 2017“
Manifestacije

 

U Gradačacu je po četvrti puta održana menifestacija „Gastro provincija u pozadini“ u povodu obilježavanja Međunaraodnog dana palačinaka.

Prekrasan ambijent Gradskog parka, lijep i sunčan dan privukao je veliki broj naših sugrađana koji su željeli kušati slastice ali i svojim prisustvom uveličati ovaj događaj.

Učenici osnovnih i srednjih škola, članovi nevladinih organizacija i udruženja te medijskih kuća takmičili su se u pravljenju palačinaka.

Kao i do sada najviše pažnje izazvala su takmičenja za posjetioce. Djeca i odrasli su se takmičili u brzom okretanju palačinaka. Po prvi puta organizovano je takmičenje u trčanju i brzom okretanju palačinaka u tavi.

Manifestaciju je proglasio otvorenom općinski načelnik Edis Dervišagić istakavši kako očekuje da će ovogodišnja palačinkijada proširiti osjećaj lijepog ne samo u Gradačcu već i šire.

Zahvalio bih se učenicima i gostima koji su došli u Gradačac na učešću u obilježavanju Međunarodnog dana palačinaka u nadi da će ovakvi događaji unijeti radost i zadovoljstvo. Ovo je još jedan uspješan projekat koji ima za cilj da afirmiše i predstavi turističko-ugostiteljske potencijale, istakao je općinski načelnik Edis Dervišagić.

A upravo je ova manifestacija prepoznata kao dobra promocija gastronimije i turizma u Bosni i Hercegovini i po prvi puta održana u Zenici.

Po prvi puta ove godine, palačinke u Gradačcu su pripremali i članovi Udruge kuhara grada Orahovice iz Republike Hrvatske tako da manifestacija poprima i međunarodni karakter.

Projekat „Gastro provincija u pozadini“ u Gradačcu želi da i kroz revijalno takmičarske programe afirmiše rad srednjih škola koja obrazuju kuhare i ugostitelje.

U takmičenju pripreme palačinaka za učenike srednjih škola pobjedila je Turističko-ugostiteljska škola Tuzla. Drugoplasirana je Srednja stručna škola „Džemal Bijedić“ Goražde a treće mjesto su osvojili učenici Gimnazije „Mustafa Novalić“ Gradačac.

Stručni žiri Udruženja kuhara BiH pohvalio je SSŠ „Džemal Bijedić“ Goražde (ekipa II) za najbolju ideju u pripremi palačinaka.

U kategoriji osnovnih škola najbolji palačinak su pripremili učenici O.Š. „Musa Ćazim Ćatić“ iz Zelinje Donje. Priznanje za osvojeno drugo mjesto pripalo je ekipi O.Š. „Hamdija Kreševljaković“ Kamberi, trećeplasirana je O.Š. „Edhem Mulabdić“ Mediđa Donja.

Članice Centra za aktivno starenje Gradačac pobjednice su u kategoriji udruženja i nevladinih organizacija. A po četvrti puta prizanje za pripremu najboljeg palačinka u kategoriji medijskih kuća dobila je ekipa Radio Gradačca.

U brzim okretanju palačinaka u kategoriji djeca pobjedila je Naima Ljubović iz O.Š. „Ivan Goran Kovačić“ Gradačac. Drugo mjesto pripalo je Adni Bristrić a treće mjesto su ravnopravno podjelili Amer Mašić i Adin Selimović.

U kategoriji odrasli prvo mjesto je osvojila Amina Sinanović (Gimnazija „Mustafa Novalić“ Gradačac), drugoplasirani je Amer Omerčić (TUŠ Tuzla) a treća je Emina Ćurić (MSŠ Gračanica).

U trčanju i brzom okretanju palačinaka u tavi najbrži je bio Mehdin Omić iz gradačačke Gimnazije „Mustafa Novalić“. Drugo mjesto osvojila je Emira Ćurić iz Gračanice a trećeplasirani je bio Amir Omerčić iz Tuzle.

Organizator manifestacije bili su Udruženje KULT Gradačac, “Brunch” Gradačac, Tapas Zenica, zajedno sa Udruženjem kuhara u BiH i Klub ljubitelja palačinaka. Pokrovitelj manifestacije je Općina Gradačac.

Radio Gradačac/Foto: Radio Gradačac i Zoran Matkić

 

Comments are closed.

YouTube